A koronavírus Alzheimer-kórhoz hasonló állapothoz vezethet a fertőzötteknél

Fotó: Unsplash/Robina Weermeijer
not image

Borbély Fanni

2021.június.18 - 11:45

A koronavírust okozó SARS-CoV-2 vírus tüdőre gyakorolt hatásáról szóló beszámolókból bizonyára nincs hiány. Egy új tanulmány szerint azonban az elmére gyakorolt hatása a betegek számára is pusztító lehet, ugyanis a kutatók szerint van átfedés a koronavírusos és az Alzheimer-kóros betegeknél gyakran megfigyelhető agyi elváltozások között.

A koronavírus-fertőzés és a későbbi neurológiai problémák között kialakuló kapcsolat egyrészt aggasztó, másrészt rejtélyes, miután a SARS-CoV-2 a járvány során teljesen kiszámíthatatlannak bizonyult. Mégis, a meggyógyult betegekre gyakorolt aggasztó hatása abszolút helytelennek tűnik egy olyan vírus esetében, amely elsősorban légzőszervi tünetekkel jár. A Cleveland Clinic tudósai által összeállított új jelentés azonban ad némi választ az összefüggésekre.

A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy alig van bizonyíték arra, hogy a koronavírus közvetlenül az agyat célozza és támadja meg. Ugyanakkor szoros kapcsolatot figyeltek meg a vírus és számos gén, valamint fehérje között, amelyek régóta kapcsolatban állnak számos neurológiai betegséggel, köztük az Alzheimer-kórral. Mindent egybevetve ezek az eredmények arra utalnak, hogy valóban léteznek olyan útvonalak, amelyeken keresztül a koronavírus “Alzheimer-kórhoz hasonló demenciához vezethet”.

A kutatók emellett olyan lehetséges összefüggéseket kerestek, amelyek a koronavírust akár neurogén gyulladással, akár agyi mikrovaszkuláris sérülésekkel kapcsolják össze. Mindkét állapotot az Alzheimer-kór kialakulásának figyelmeztető jeleként tartják számon.

“Míg egyes tanulmányok arra utalnak, hogy a SARS-CoV-2 közvetlenül az agysejteket fertőzi meg, mások nem találtak bizonyítékot a vírus jelenlétére az agyban. A koronavírus és a neurológiai problémák közötti kapcsolat azonosítása kritikus fontosságú lesz a hatékony megelőző és terápiás stratégiák kifejlesztéséhez, hogy kezelni tudjuk a neurokognitív károsodások megugrását, amelyet a közeljövőben várhatóan látni fogunk”

– mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Feixiong Cheng, a Cleveland Clinic Genomikai Orvostudományi Intézetének asszisztens munkatársa a sajtóközleményben.

“Felfedeztük, hogy a SARS-CoV-2 fertőzés jelentősen megváltoztatta az agyi gyulladásban szerepet játszó Alzheimer-markereket, és hogy bizonyos vírusbehatolási faktorok nagymértékben kifejeződnek a vér-agy gát sejtjeiben. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a vírus hatással lehet számos olyan génre vagy útvonalra, amelyek részt vesznek a neuroinflammációban és az agyi mikrovaszkuláris károsodásban, ami Alzehimer-kórhoz hasonló kognitív károsodáshoz vezethet”

– tette hozzá.

A tanulmány segíthet az orvosoknak azonosítani, hogy mely koronavírusos pácienseknél áll fenn az Alzheimer-kór tüneteinek kockázata. A kutatók a legújabb mesterséges intelligencia technológiát használták a koronavírusos betegek és az Alzheimer-kóros betegek számos, már meglévő adathalmazának elemzésére.

Pontosabban a kutatók a SARS-CoV-2 gazdagének/fehérjék és más, különböző neurológiai betegségekhez kapcsolódó gének közötti közelséget vizsgálták. Mindezt azért, mert a szorosabb közelség gyakran összefüggő vagy közös betegségpályákat jelez. De figyelembe vették azokat a genetikai tényezőket is, amelyek az agyszöveteket vagy -sejteket fogékonyabbá teszik a fertőzésre.

Figyelemre méltó, hogy az APOE E4/E4 specifikus génvariációt hordozó személyeknél csökkent a vírusellenes védekező gének kifejeződése. Ez arra utal, hogy az ilyen egyének fogékonyabbak lehetnek a koronavírusra. Az APOE E4/E4 történetesen az Alzheimer-kór első számú genetikai kockázati tényezőjének is tekinthető.

“Végső soron reméljük, hogy megnyitottuk az utat az olyan kutatások előtt, amelyek tesztelhető és mérhető biomarkerekhez vezetnek, amelyekkel azonosítani lehet a koronavírus okozta neurológiai szövődmények szempontjából a legnagyobb kockázatnak kitett betegeket”

– mondta Dr. Cheng.

A StudyFinds azt írja, Dr. Cheng és csapata már megkezdte a további munkát, amely a koronavírus-fertőzés utáni neurológiai problémák nagyobb kockázatának kitett egyének gyors azonosítására és kezelésére összpontosít.