Környezetbarát halál lehetőségét kínálják az erdei temetések

Fotó: St Albans Woodland Burials Trust/woodlandburialtrust.com
not image

Kornis Vivien

2021.május.7 - 20:27

Fiatal kőrisek tövébe, helyi fűzfából készült koporsóban, környezetbarát módon temetkezhetnek az angol Bedfordshire-ben azok, akik zöld halálra vágynak.

Lehetőséget akartunk biztosítani az emberek számára, hogy ha akarják, olyan temetést választhassanak, amelyek nem ártanak a bolygónak, hanem segítik azt

– mondta el Charles Royden tiszteletes kanonok. Royden a St. Albans Woodland Burial Trust egyik alapítója – a szervezet 2006-ban hozta létre a Londontól csaknem 100 kilométernyire fekvő, Bedfordshire-ben található erdei temetkezési helyet.

Az erdei temetkezés a “természetes” vagy “zöld temetkezés” egyik fajtája, melynek során a testet a lehető legtermészetesebb módon helyezik örök nyugalomra, a környezet károsítása nélkül. A koporsókat és az elhunyt ruháit természetes anyagokból készítik, és nem balzsamozzák be a testet. Hamvasztás esetén a hamvakat biológiailag lebomló urnában helyezik el. 

A gyakorlat óriási népszerűségnek örvend az Egyesült Királyságban. Az első erdei temetésre 1993-ban kerülhetett sor Carlisle-ban, ahol a városi temetőben a családok tradicionális sírkövek helyett tölgyfa palántákat választhattak az elhunyt nyugvóhelyének megjelölésére – írja a CNN

A Natural Death Centre menedzsere, Rosie Inman-Cook elmondta, hogy az Egyesült Királyság vezető szerepet tölt be a természetes temetkezési mozgalomban. Hozzátette: az országban több mint 300 természetes temetkezési hely található, de arról egyelőre nincsenek statisztikák, hányan választják ezeket a hagyományos temetők helyett. 

A Green Burial Council nonprofit szervezet tájékoztatása szerint csak az Egyesült Államokban több mint 16 millió balzsamozó folyadékot (amelyek olyan toxikus anyagokat tartalmaznak, mint a formaldehid), valamint 1.6 millió tonna betont és 64.500 tonna acélt használnak fel a temetkezéshez évente.