Dollár
424,06 Ft
Euró
412,89 Ft
Font
461,74 Ft
Bitcoin
19,535 $

Kína most egy német multinál próbálja elérni, hogy szakítson Litvániával Tajvan miatt

A Continental AG német jármûipari és technológiai konszern logója a cég hannoveri székházán 2021. március 9-én, az éves beszámolóról szóló sajtóértekezlet elõtt. MTI/EPA/Focke Strangmann
not image

Nagy Noel

2021. december 19. - 02:43

Litvánia azt a „hibát” követte el Kína szemében, hogy kölcsönösen kellemes kapcsolatot épített ki Tajvannal.

Kína ugyanis Tajvant a saját részének tekinti, így bármikor, amikor szóba kerül ez a kérdés és valaki elismeri, hogy Tajvan független, akkor Kína minden esetben arra hivatkozik, hogy megsértették a nemzeti szuverenitását.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

Arra azonban még így sem lehetett számítani, hogy ekkora balhét fognak csapni Litvánia miatt, amiért diplomáciai kapcsolatot építenek ki Tajvannak. Mégis így történt, Kína most jelenleg mindent megtesz annak érdekében, hogy Litvániát ellehetetlenítse.

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint ugyanis most Kína nyomást gyakorolt a világ egyik legnagyobb autóalkatrész-gyártójára, a német Continentalra, hogy azonnali hatállyal szakítsák meg a kapcsolatot a litván telepeikkel.

A Continental ugyanis több gyárat is kiépített a balti államban, ahol főként elektronikai berendezéseket, mint ajtó- és ülésirányítókat gyártanak. A Reuters tudomása szerint pedig Kína ezeket a gyárakat szeretné ellehetetleníteni.

A Continental központi és litván kirendeltsége nem kommentálta a hírügynökség értesüléseit, miközben a kínai külügyminisztérium ugyan azt tagadta, hogy nyomást helyeztek volna a cégre, de azt elismerte, hogy a kínai cégek többé nem bíznak Litvániában.

„Hallottam, hogy több kínai cég sem tekinti Litvániát megbízható partnernek. Litvániának elsősorban magába kellene néznie, hogy a litván cégek miért néznek szembe kereskedelmi és gazdasági nehézségekkel a kínai együttműködés terén”

December elején több litván exportőr is arról számolt be, hogy nem tudják átvinni a kínai vámosokon a termékeket, ugyanis mint kiderült, Litvániát gyakorlatilag törölték a kínai vámnyilvántartásból. Azóta ezt a döntést visszafordították, a litván exportőrök helyzete nem javult.

Habár a Litvánia közvetlen exportjai jelentéktelenek Kína irányába, már számos olyan beszámoló jelent meg, hogy Peking nyomást helyezett a multinacionális vállalatokra, hogy szakítsák meg a kapcsolataikat a litván beszállítókkal.

Meglehetősen aggasztó Litvánia szempontjából ez a helyzet, ugyanis Kínának megvan a gazdasági ereje, hogy elnyomja a balti államot. Amennyiben sikerül megtörni az erőszakos megfélemlítéssel az ország, ijesztő precedenst fog teremteni arra, hogy Kínát semennyire nem lehet kritizálni, mert a kritikusok „bűnhődni” fognak.