Dollár
390,90 Ft
Euró
408,35 Ft
Font
472,37 Ft
Bitcoin
16,224 $

Szorosabbra fűzték a kapcsolatot Tajvannal, Kína ezért gyakorlatilag kitörölte őket a térképről

A tajvani külügyminisztérium által közreadott képen, Eric Huang, Tajvan litvániai képviseleti irodájának újonnan kinevezett igazgatója (j3) fényképezésen vesz részt a többi alkalmazottal a hivatalos megnyitón Viliniusban 2021. november 18-án. Az európai tajvani missziók eddig Tajpej városának nevét használták, hogy elkerüljék a közvetlen utalást a szigetre. A misszió elnevezését Kína júliusban a területe elleni fenyegetésként értékelte. MTI/AP/Tajvani külügyminisztérium
not image

Nagy Noel

2021. december 5. - 12:41

Továbbra is rendkívül érzékeny kérdés Peking számára Tajvan, amelyet saját területüknek tekintenek.

Európában azonban van olyan ország, amelyet egyáltalán nem érdekel a kínai befolyás, a hatalmas kínai piac, hanem inkább elveik mentén próbálják kezelni nemzetközi kapcsolataikat. Ez az ország Litvánia, amely szembeszegült a kínai sárkánnyal.

Soron kívül Mexikói bokszoló fenyegette meg Lionel Messit a „tiszteletlen” ünneplés miatt 

Litvánia elégedetlenségét elsősorban a kínai hatóságok által végrehajtott ujgur népirtás váltotta ki, amit a mai napig erőszakosan tagadnak. Részben ennek is hatására Vilniusz szorosabbra fűzte a viszonyt Tajvannal, még képviseletet is nyitottak egymás fővárosában.

Kína pedig nem meglepő módon erre fellázadt, első körben visszahívták a nagykövetüket Kínába, ezt követően pedig bejelentették, hogy nem fogják a litván kikötőket használni az Európával való árukereskedelemre.

A litván kikötők számára ez meglehetősen rossz hír volt, mivel már így is súlyos pénzügyi gondokkal küzdöttek, mióta Oroszország megépítette a saját kikötőit a Balti-tengeren, Fehéroroszország meg nem hajlandó Litvániával kereskedni.

Kína ráadásul újabb büntetéssel sújtotta Litvániát az „ellenkezéséért”. Fontos tudni, hogy Litvánia gazdasága szempontjából nagyon fontos a tejtermékek és a hal exportja, ezeknek fő piaca pedig Kínában van.

Mint kiderült, a litván exportőrök és kereskedők már nem tudják innentől kivinni termékeiket Kínába, ugyanis egyszerűen nem engedik át őket a kínai vámosok. A kínai hatóságok gyakorlatilag kitörölték a vámnyilvántartásból Litvániát, mintha nem ismernék el őket országként.

Litvánia tekintetében pedig ez azért is hatalmas pofon, mert nem nagyon maradt piac, ahova értékesíteni tudnák a termékeiket. Az európai piacokat már rég leosztották, Afrikában számos erős helyi fogyasztói piac van, Ázsiában pedig jelentős befolyása van Kínának, különösen logisztikában.

A kínai hatóságok döntése, miszerint a vámellenőrzéseken nem fogják átengedni Litvániát, egyértelműen egy bosszú azért, mert Peking szempontjából egy vörös vonalat léptek át. Ez azonban fontos lecke lehet: ha Litvánia jól jön ki ebből, akkor bizonyosságot nyer, hogy szembe lehet menni Kínával.

(via Komsomolskaya Pravda)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.