Dollár
390,86 Ft
Euró
407,94 Ft
Font
472,81 Ft
Bitcoin
16,245 $

Kína továbbra is fortyog a dühtől, hogy Európa nyit Tajvan felé

Fotó: Unsplash/Timo Volz
not image

Nagy Noel

2021. október 31. - 02:41

Ismét figyelmeztetéseket küldött Európa több országának Peking, hogy óvatosan nyissanak csak Tajvan felé.

Kína legutóbb szombaton éppen Litvániát és több európai tisztviselőt figyelmeztette, hogy „ne rontsák le a közös kapcsolatot” Tajvan bizonyos döntései miatt – írja a Reuters. Arra reagálva üzent Kína, hogy Litvánia és Tajvan külügyi képviseletet kíván nyitni egymás fővárosában.

Soron kívül Itt vannak a részletek az Erste négynapos bankszünnapjairól

Kína már augusztusban azt követelte Litvániától, hogy hívja vissza a kínai nagykövetét, Peking pedig az egész kínai diplomáciai küldöttséget visszavonta Vilniusból, miután Tajvan bejelentette, hogy „Tajvani Képviseleti Iroda” néven nyitnak képviseletet Litvániában.

Ez azért is háborította fel Kínát, mert – ahogyan Olimpiákon is lehetett tapasztalni – csakis Kínai Taipei név alatt tudja elfogadni Tajvan európai képviseleteit. Az Egyesült Államokban és Európa több városában így Taipei név alatt van több irodája a szigetországnak és nem Tajvan néven.

Wang Wenbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy Peking nyíltan ellenzi a hivatalos kapcsolatfelvételt olyan országok között, amelynek van diplomáciai kapcsolata Kínával és Tajvan között.

„Azt követeljük a litván kormánytól, hogy teljesítsék a puszta politikai kötelezettségeiket, amiket akkor vállaltak, amikor diplomáciai kapcsolatot létesítettek Kínával. Ne hozzanak visszafordíthatatlanul rossz döntéseket. Az európai félnek át kellene vennie a korrekt pozíciót, ami nem szól bele a Kína-EU kapcsolatok egészséges fejlődésébe”

A kínai Hszinhua hírügynökség megfogalmazása szerint Wang nyilatkozata azt követően érkezett, hogy az Európai Tanács és az Európai Bizottság egy közös nyílt levélben fejezte ki aggodalmát Peking kritikái miatt, amiket a képviseleti irodák miatt tett.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.