Korábbi amerikai miniszter elismerte: „Hiba volt Irakból a terrorizmus mágnesét létrehozni”

Az iraki hadsereg különleges egységének tagjai menetelnek az Iszlám Állam (IÁ) terrorista szervezet elleni háború befejezõdésének elsõ évfordulóján tartott katonai parádén Bagdadban 2018. december 10-én. MTI/EPA/Murtadzsa Latif
not image

Nagy Noel

2021. szeptember 15. - 15:19

Michael Chertoff, a szeptember 11-i terrortámadásokat követően létrehozott Belbiztonsági Minisztérium korábbi minisztere kíméletlen őszinteséggel beszélt az iraki háborúról.

Chertoff még 2005 és 2009 között volt belbiztonsági miniszter, amikor az Egyesült Államok éppen az afgán mellett az iraki háborút is vívta. Ennek már akkor is látszódott, hogy különösebb értelme vagy célja nincs, mégis csak Barack Obama alatt vonták ki az amerikai csapatokat.

Chertoff a GZERO csatornájának adott interjújában kapta meg a kérdést, hogy ha visszavonhatná George W. Bush elnökségének döntését, mi lenne az. A miniszter pedig egyértelműen kijelentette, hogy az iraki háború lenne:

„Két szempont fontos: az egyik, hogy elterelte a figyelmünket Afganisztánról. Talán túlbecsültük a saját képességeinket is, hogy úgy oldjuk meg az afganisztáni konfliktust, hogy stabil és biztos rendszer áll a lábára” – kezdte az ex-miniszter.

Chertoff kiemelte, hogy Irak rengeteg figyelmet és erőforrást emésztett fel, amelynek szempontjából szintén nagy hibának tartja, hogy igazán senkinek nem volt tiszta, pontosan mi a cél, mi lesz a háború megnyerése után vagy hogyan fog kinézni egy háború utáni Irak:

„A célok meghatározása és megfogalmazása nem volt világos, ennek az eredménye pedig az lett, hogy ez a terrorizmus és az amerikaiak elleni támadások egyik mágnese lett. Ez pedig további erőforrásokat, figyelmet és türelmet emésztett fel”

Chertoff megjegyzi, hogy azt sem tudta az Egyesült Államok igazán, hogy pontosan mikortól tekinthető megnyertnek az iraki háború. Mint fogalmazott, Szaddám Husszein megdöntését követően nagy volt a bizonytalanság, hogy meddig fognak maradni:

„Általános érzés volt, hogy innentől ez nem a mi dolgunk. Ez azonban nagyon is a mi problémánk volt, egészen addig, ameddig maradunk”

A volt miniszter zárásul kijelentette, hogy amennyiben még igazak is voltak a hírszerzési jelentések Szaddam tömegpusztító fegyvereiről, akkor is rosszul hajtották végre ezt a küldetést, mivel nem fogalmazták meg világosan a céljaikat és nem voltak transzparensek az amerikaiakkal szemben sem.