Podoljak: „Ha Oroszország nem veszít, kirobban a harmadik világháború”

Fotó: EPA/SERGEI KHOLODILIN / BelTA

Czinder Tímea

2022. május 27. - 12:46

Ukrajna szerint a világnak össze kell fognia Oroszország ellen, hogy megelőzze a világméretű konfliktust, Moszkva azonban éppen a nemzetközi összefogásban látja az egész Európára kiterjedő háború okát.

Mikhajlo Podoljak elnöki tanácsadó, egyben az ukrán delegáció tagja egy tévécsatornának nyilatkozva arra figyelmeztetett, Oroszországot le kell győzni, különben Moszkva „revanchizmusa és sovinizmusa csak tovább duzzad”, és a konfliktus a harmadik világháború kitöréséhez vezethet.

Hozzátette, ezzel szerinte a nyugati országok is tisztában vannak, és ez készteti őket arra, hogy mind több fegyvert szállítsanak Ukrajnának – olvasható a Sky News cikkében.

A napokban Aljakszandr Lukasenka, Fehéroroszország elnöke, Vlagyimir Putyin egyik legfőbb szövetséges is szóba hozta a harmadik világégést; ő az Ukrajnában történő nemzetközi beavatkozásban látja a problémát, ami a kirobbanásához vezethet.

Antonia Guterres ENSZ-főtitkárnak írt levelében felszólította a világ országait, hogy fogjanak össze az európai konfliktus elkerülése érdekében, ami egy totális világháborúvá eszkalálódik.

Az Egyesült Államok kormánya nemrégiben újabb 40 milliárd dolláros fegyver- és segélycsomagot hagyott jóvá Ukrajna számára, amely állítólag nehézfegyvereket is tartalmaz. Dmitro Kuleba megköszönte a támogatást, és közölte, hogy a legújabb fegyvereket Donbasszba küldik, ahol a háború legsúlyosabb fázisa van folyamatban.