Dollár
382,74 Ft
Euró
392,32 Ft
Font
463,75 Ft
Bitcoin
24,853 $

Lukasenka harmadik világháborúval fenyegetőzött, ezért az USA újabb nehézfegyvereket küldött Ukrajnába

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök interjút ad az AP amerikai hírügynökség újságírójának az államfõi rezidencián, a Függetlenség Palotájában Minszkben 2022. május 5-én. MTI/AP/Markus Schreiber
not image

Nagy Noel

2022. május 26. - 16:19

Az ukrán kormány megköszönte Washingtonnak a legújabb fegyverszállítmányt, amely állításuk szerint hőn áhított nehézfegyvereket is tartalmaz.

Mindez pedig egy nappal azután történt, hogy Aljakszandr Lukasenka, Fehéroroszország elnöke és Vlagyimir Putyin egyik leghűbb szövetségese közölte, amennyiben folytatódik Ukrajna felfegyverzése, teljes körű világháború robbanhat ki.

Soron kívül Eljött a nap, újra jár a 3-as metró a déli szakaszon

Dmitro Kuleba megköszönte az amerikai kormánynak a támogatást, valamint elmondta, hogy a legújabb fegyvereket rögtön küldik is a Donbasszba, ahol jelenleg a háború legsúlyosabb fázisa zajlik.

Bár Kuleba nem konkretizálta, hogy milyen nehézfegyverekről van szó, a múlt héten az USA egy 40 milliárd dolláros fegyver- és segélycsomagot hagyott jóvá Ukrajna számára, amelyben állítólag nehézfegyverek is vannak.

A New York Times értesülésére hivatkozva a Newsweek ráadásul arról számolt be, hogy a közelmúltban amerikai fejlesztésű M777-es tarackok érkeztek Ukrajnába, ami az eddigi legerősebb fegyver, amelyet a Nyugat szállított.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

A belorusz Belta hírügynökség pedig vasárnap arról számolt be, hogy Aljakszandr Lukasenka levelet küldött Antonio Guterres ENSZ-főtitkárnak, amelyben arra figyelmeztet, hogy nagy probléma lehet az Ukrajnában történő nemzetközi beavatkozásból.

Lukasenka állítólag azt írta az ENSZ-főtitkárnak, hogy Fehéroroszország felszólítja a világ összes országát, hogy fogjanak össze és kerüljék el az európai regionális konfliktust, ami egy totális világháborúvá eszkalálódhat.

A belorusz elnök egyébként annak ellenére maradt Putyin hű szövetségese még a háború idején is, hogy Fehéroroszországot is erősen szankcionálta az Egyesült Államok és az Európai Unió, amiért a területükről is lőttek ki rakétákat, valamint léptek be Ukrajnába orosz csapatok.

Lukasenka ugyanakkor némi kritikát is megengedett magának korábban, többször hangsúlyozta, hogy véget kell vetni a háborúnak és még némileg hencegett is azzal, hogy általa megindultak a béketárgyalások Oroszország és Ukrajna között.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.