Dollár
383,19 Ft
Euró
392,47 Ft
Font
464,06 Ft
Bitcoin
24,818 $

Mark Milley: Lavrov kijelentései a harmadik világháborúról “abszolút felelőtlenek”

Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
not image

Borbély Fanni

2022. április 26. - 22:13

Mark Milley szerint “abszolút felelőtlenek” voltak az orosz külügyminiszter megjegyzései a harmadik világháború kapcsán.

Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a CNN-nek nyilatkozva kommentálta Szergej Lavrov, Oroszország külügyminiszterének harmadik világháborúra vonatkozó megjegyzéseit.

Soron kívül Továbbra sem kapják meg a támogatást a független benzinkutak, elkerülhetetlennek tűnik a sztrájk

Milley úgy véli, Lavrov kijelentései “abszolút felelőtlenek” voltak, hiszen ha egy atomhatalom bármely magas rangú tisztviselője akár csak pedzegeti is annak lehetőségét, hogy nukleáris támadást indít, az hihetetlenül felelőtlenül viselkedik és mindenki komolyan is veszi a fenyegetést.

Szergej Lavrov hétfőn kijelentette, a nukleáris elrettentés “Oroszország elvi álláspontja”, hozzátéve, hogy a harmadik világháború kitörésének kockázata “valós, és nem szabad alábecsülni”. Erre reagálva Milley úgy fogalmazott, amikor egy ilyen atomhatalom ilyen fenyegetésekkel dobálózik, azt mindenki komolyan veszi, ám e kijelentések felelőtlenek voltak az orosz külügyminiszter részéről.

A tábornok megosztotta, az amerikai hadsereg jelenleg is “szövetségeseivel és barátaival közösen” kíséri figyelemmel az Oroszországból érkező nukleáris fenyegetéseket, ennek kapcsán pedig Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter kijelentette, az egész nemzetközi közösség – beleértve az Egyesült Államokat és Ukrajnát is –, arra összpontosít, hogy ne csússzon ki a kezükből az irányítás.

Austin nyíltan és egyértelműen fogalmazott az orosz külügyminiszter által megfogalmazott nukleáris fenyegetés kapcsán, s kijelentette, a nukleáris fegyverek bevetésének bármilyen lehetősége “nagyon veszélyes és legkevésbé sem hasznos”. Hangsúlyozta, “senki sem akar atomháborút látni”, rámutatva, hogy hiába rendelkezik több ország is nukleáris fegyverekkel, egy ilyen háborút “senki sem képes megnyerni”.