Az olasz pártok indítványozták a neofasiszta pártok megszüntetését az erőszakba torkolló tüntetés után

Fotó: A koronavírus elleni védettségi igazolvány bevezetése elleni tüntetõk és rendõrök összecsapása Rómában 2021. október 9-én. Az olasz kormány rendelete szerint október 15-tõl az állami és magánszektorban egyaránt csak védettségi igazolvány birtokában lehet belépni a munkahelyekre. (MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi)
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. október 14. - 02:44

Olaszországban egyre erősödnek a felhívások a neofasiszta mozgalmak betiltására, miután Rómában erőszakos tüntetések zajlottak a Covid-19 oltási engedélyek ellen, amelyek során a tüntetők megpróbáltak behatolni az olasz miniszterelnök hivatalos rezidenciájára.

Tizenkét embert, köztük Roberto Fiore-t, a szélsőjobboldali Forza Nuova párt alapítóját letartóztatták a szombati zavargásokkal összefüggésben, amelyek során egy körülbelül 30 fős csoport megrohamozott egy kórház baleseti és sürgősségi osztályát – négy egészségügyi dolgozót megsebesítve–, majd egy szakszervezet irodájához távoztak, majd a tüntetők megpróbáltak utat törni a rohamrendőrök mellett a Chigi-palotába, Mario Draghi olasz miniszterelnök hivatalos rezidenciájára – írja a The Guardian

A neofasiszták beszivárogtak a Róma központjában összegyűlt, mintegy 10 ezer fős tömegbe, amely egy olyan kormányzati szabály ellen tiltakozott, amely a köz- és magánalkalmazottaknak „zöld igazolványt“ ír elő a munkahelyükre való belépéshez. Az intézkedés október 15-én lép hatályba, és megköveteli, hogy a munkavállalók kétszeres védőoltásban részesüljenek, vagy igazolják, hogy az előző 48 órán belül negatív tesztet végeztek, vagy hogy felépültek a Covid-19-ből.

Giuliano Castellino, a Forza Nuova vezetője, akit korábbi erőszakos cselekményei miatt kitiltottak a fővárosi tüntetésekről, állítólag arra buzdította a tömeget, hogy fosztogassák Olaszország legrégebbi szakszervezetének, az Olasz Általános Munkaügyi Szövetségnek (CGIL) az irodáit. Egy banda fémrudakkal és botokkal tört be az épületbe.

A jeleneteket hétfőn széles körben elítélték, a balközép Demokrata Párt politikusai pedig indítványt nyújtottak be a parlamentben, amelyben a Forza Nuova és más neofasiszta mozgalmak feloszlatását követelték. Hasonló indítványt nyújtott be a centrista Italia Viva párt és az Olasz Szocialista Párt is.

A politikusok szerint a szombati jelenetek a „fegyveres osztagok által alkalmazott erőszakot idézik, amelyet [Benito Mussolini fasiszta diktatúrája] 1920-tól kezdve használt klubok, otthonok, munkásszövetségek, szakszervezeti irodák, a sajtó feldúlására és a politikai ellenfelek likvidálására“.

„Az eszmék kifejezéséhez való jog soha nem fajulhat agresszióvá és megfélemlítéssé“

– mondta Draghi, ami elítélte az erőszakot, miközben megfogadta, hogy folytatja a kormány oltási kampányát.