Az eritreai erők akadályozzák a tigréi ENSZ-missziót Etiópiában

Fotó: Unsplash/mulugeta wolde A kép illusztráció.
Afrika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az ENSZ vezette humanitárius misszió nem jutott be agy tigréi faluba, mert az eritreai erők megállították őket.

A CNN jelentése szerint az eritreai erők megakadályozták, hogy az ENSZ vezette humanitárius misszió belépjen egy faluba az észak-etiópiai Tigré régióban, ami a térségben zajló harcokat lezáró békeszerződés megsértését jelenti. Mint ismert, mintegy két évnyi harc után a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) novemberben aláírta a megállapodást az erőszakos cselekmények befejezéséről.

Soron kívül Kiderült, ki az esztergomi robbantás TEK-es áldozata

A megállapodás szerint az összes külföldi erőt ki kellett vonni az északi régióból, az eritreai katonák pedig korábban Etiópia oldalán csatlakoztak a konfliktushoz. A segélyszervezetek munkatársai azonban megosztották, ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordinációs Hivatalának (UNOCHA), valamint más nem kormányzati szervezetek képviselőit az eritreai erők megakadályozták abban, hogy eljussanak egy faluba.

Riasztó képet festettek a területen uralkodó helyzetről:

„Folytatódik a fosztogatás, az infrastruktúrák lerombolása, a nemi erőszak. Az eritreai erők a jogsértések minden formáját elkövetik a falvakban, beleértve azt is, hogy megtagadják a humanitárius szervezetek hozzáférését ezekhez a területekhez.”

Getachew Reda, Tigré ideiglenes kormányának vezetője pedig megosztotta:

„Az eritreai erők nemrégiben megakadályozták azt is, hogy az Afrikai Unió megfigyelő és ellenőrző csoportja végezze tevékenységét. A tigréi hatóságok továbbra is tárgyalnak a kérdésről az etióp kormánnyal, ezt meg kell oldani.”