Dollár
395,18 Ft
Euró
408,17 Ft
Font
473,67 Ft
Bitcoin
16,421 $

Az Afrikai Unió azonnali tűzszünetre szólított fel az etiópiai Tigré tartományban

Fotó: MTI/EPA
not image

Borbély Fanni

2022. október 18. - 17:18

Az Afrikai Unió célja, hogy tárgyalóasztalhoz ültesse a háborúban álló feleket, ezért hétfőn arra szólították fel a konfliktusban érintetteket, hogy azonnali hatállyal hagyjanak fel az ellenségeskedéssel.

Az Afrikai Unió (AU) vezetője “azonnali, feltétel nélküli tűzszünetre” szólította fel az Etiópia északi részén fekvő Tigré tartományban mintegy két éve tartó véres konfliktusban harcoló feleket.

Soron kívül Rövidesen bemutatják a B-21 Raidert, a világ legfejlettebb harci repülőjét

Moussa Faki Mahamat, az AU vezetője egy szombaton közzétett nyilatkozatban úgy fogalmazott, komoly aggodalommal követi a Tigré tartományban folyó harcokat és az egyre csak növekvő feszültségről szóló híreket. A vezető azonnali tűzszünetre szólította fel a feleket, továbbá sürgette, hogy induljanak újra a humanitárius szolgáltatások a tartományban.

A nyilatkozatban az EU-vezér arra sürgette a feleket, hogy a korábbi megállapodásuknak megfelelően ismételten kezdjenek párbeszédbe a két éve húzódó konfliktus megoldására – az etióp kormányerők már 2020 novembere óta harcban állnak a Tigréi Népi Felszabadítási Front lázadóival.

Az AU béketárgyalásokat szervezne a helyzet megoldására

A közleményben is utaltak arra, hogy az AU megszervezné a béketárgyalásokat, melyek várhatóan Dél-Afrikában kerülnének megrendezésre, s melyek az első hivatalos tárgyalások lennének azóta, hogy a konfliktus 2020-ban kirobbant a felek között.

Egyelőre nem tudni, hogy mikor tervezik megtartani a tárgyalásokat, mivel október elején logisztikai okokra hivatkozva elhalasztották azokat, anélkül, hogy új időpontban egyeztek volna meg.

A tárgyalásokat várhatóan Olusegun Obasanjo volt nigériai elnök, az AU egyik főképviselője vezeti majd, a közlemény szerint pedig erőfeszítéseit Uhuru Kenyatta volt kenyai elnök és Phumzile Mlambo-Ngcuka volt dél-afrikai elnökhelyettes támogatja majd.