Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
351,59 Ft
Euró
379,61 Ft
Font
442,51 Ft
Bitcoin
44,342 $

Amhara régió erői kivonultak az észak-etiópiai Tigréből

A hadsereg számolt be arról, hogy az etiópiai Amhara régió erői, melyek a szövetségi csapatokat támogatták a szomszédos Tigrében, az immáron két éve tartó polgárháborúban, a nemrég bejelentett tűzszünet értelmében kivonultak a területről.

Fotó: MTI/EPA
Afrika

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Al Jazeera jelentése szerint az Etióp Nemzeti Védelmi Erők csütörtökön késő este adtak ki egy közleményt, melyben megosztották, hogy Amhara régió erői, melyek Etiópia haderejével (ENDF) együtt egy nemzeti misszióban vett részt, a tűzszüneti megállapodásnak megfelelően kivonult a térségből.

Miután az Afrikai Unió által támogatott tűzszüneti megállapodás november 2-án megszületett, a mostani kivonulás egy kulcsfontosságú lépés a megállapodásban foglaltak végrehajtása felé. A másik pedig az lesz, hogy lefegyverezzék a tigréi erőket, melyek már szerdán megkezdték nehézfegyvereik átadását. Soron kívül Orbán Viktor szakállal üzent Mikulás előtt, már készül (fotóval)

A konfliktus még 2020 novemberében tört ki, amikor is nézeteltérések alakultak ki az addisz-abebai szövetségi kormány és a tigréi hatóságok között: a véres konfliktusban több tízezer ember vesztette életét, s több százezer embert taszítottak az éhínséghez közeli élethelyzetbe.

Az ENSZ adatai szerint a háború nyomán több mint 2 millió etióp lakos kényszerült elhagyni otthonát, s több mint 13,6 millió lakos (!) szorult humanitárius segítségre.

A tavaly november 2-án köttetett tűzszüneti megállapodás egyik központi eleme az alapvető szolgáltatások helyreállítása Tigrében, s a humanitárius segélyek újraindítása a szomszédos Eritreából, valamint az etióp hadsereg oldalán harcoló csapatok kivonása.