Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
359,25 Ft
Euró
388,20 Ft
Font
456,38 Ft
Bitcoin
67,433 $

Új tanulmány erősítette meg a sötét anyag létezését

A Kaliforniai Egyetem Irvine csapata által vezetett friss kutatás erős bizonyítékokat szolgáltat a sötét anyag létezésére.

...svg content...Fotó: Unsplash/Andy Holmes
Világűr

Kiss László

Szerkesztő

A sötét anyag létezésének kérdése régóta vita tárgyát képezi a csillagászatban, mivel jelenléte szükséges lehet a világegyetem egyes megfigyeléseinek magyarázatához. Egy kaliforniai kutatócsoport által végzett számítógépes szimuláció azonban most újabb bizonyítékot szolgáltatott a rejtélyes komponens letezésére vonatkozóan.

A tudósok egy hosszú ideje fennálló kérdést vizsgáltak: megmagyarázhatók-e a világegyetem megfigyelései a látható anyag segítségével, vagy szükség van a sötét anyag feltételezésére is. A kutatás eredményei végül az utóbbi alternatívát támasztották alá. Soron kívül Több mint 5,5 millió alkalommal töltöttek le pénzlopó appokat a Play Áruházból

A Francisco Mercado vezette kutatócsoport által végzett szimulációk mind a normál, mind a sötét anyagot magukban foglalták, és céljuk az volt, hogy újraalkossák a valódi galaxisokban megfigyelt jellemzőket, amelyek sötét anyag nélkül nehezen magyarázhatók. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy ezek a jellemzők valóban megfelelnek a sötét anyaggal rendelkező univerzum várható jellemzőinek.

A megfigyelt galaxisok

James Bullock, az UCI Fizikai Tudományok Iskolájának dékánja további betekintést nyújtott a kutatásba: „A megfigyelt galaxisok a jelek szerint szoros kapcsolatot tartanak fenn az általunk látott anyag és a feltételezett sötét anyag között. Ez annyira egyértelmű, hogy néhány ember szerint, amit sötét anyagnak hívunk, az valójában bizonyíték lehet arra, hogy gravitációs elméletünk téves.”

kutatásban szintén részt vevő Jorge Moreno szerint a sötét anyag jelenlétét az égitestek fejlődése is igazolja: „A csillagok keletkezése és pusztulása természetes módon magyarázza ezeket a jellegzetességeket, amelyekhez nemcsak a sötét anyag léte, hanem a normál anyag fizikájának szerepe is szükséges.”

A sötét anyag modellje egyre meggyőzőbbnek tűnik, ám a tudósok további finomításokat terveznek. Mercado azt reméli, hogy a kutatások nem csak megerősítik a sötét anyag létét, de rávilágítanak annak tulajdonságaira is.

Nincsenek megszűrve a kérdések Orbán Viktor sajtótájékoztatóin

Kovács Zoltán tisztázta, szó sincs arról, hogy meg lennének szűrve a kérdések Orbán Viktor sajtótájékoztatóin.

Helyreállt az 1-es villamos közlekedése

Újra teljes vonalon jár a 1-es villamos, miután az óbudai tűzoltók megoldották a kérdést a Vörösvári úton.