Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
359,73 Ft
Euró
389,20 Ft
Font
457,19 Ft
Bitcoin
67,882 $

Orosz katonák léptek be az amerikai erőknek otthont adó nigeri légibázisra

Miután a nigeri katonai vezetők nemrég úgy határoztak, kiutasítják az amerikai csapatokat az országból, oroszok foglalták el a légibázist.

...svg content...Fotó: EPA/JIM LO SCALZO
Afrika

Borbély Fanni

Szerkesztő

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter megerősítette, hogy orosz katonák léptek be az amerikai erőknek otthont adó nigeri légibázisra. Ennek előzménye, hogy a nigeri katonai vezetés márciusban úgy döntött, kiutasítja az országban állomásozó közel 1000 amerikai katonát.

A tavaly júliusi katonai puccsot megelőzően Niger kulcsfontosságú partnere volt az Egyesült Államoknak az ISIS és az al-Kaida szervezetei elleni harcban az afrikai Száhel-övezetben. Soron kívül Ezer adag ingyen fagylaltot kínáltak fel Magyar Péter pártjának a köztévés vitára

A Reuters hírügynökség csütörtökön egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselőt idézett, aki névtelenséget kérve elárulta, hogy az orosz csapatok ugyan jelen voltak, de nem vegyültek el az amerikai erőkkel a Niger fővárosában, Niameyben, a Diori Hamani nemzetközi repülőtér mellett található 101-es légibázison.

Az amerikai védelmi miniszter újságírók kérdésére úgy fogalmazott, nem lát komolyabb problémát az orosz csapatok kapcsán, mivel nincs hozzáférésük az amerikai felszerelésekhez, és nem kommunikálnak az amerikai csapatokkal. Austin rámutatott:

„A 101-es légibázis, ahol az erőink [tartózkodnak], a nigeri légierő bázisa, mely a fővárosban található nemzetközi repülőtérrel van egybeépítve. Az oroszok egy különálló táborban vannak, és nem férnek hozzá az amerikai erőkhöz vagy a mi felszerelésünkhöz.”