Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,909 $

Több mint ezer ismeretlen objektumot azonosítottak a Naprendszerben

A Hubble űrteleszkóp régi felvételeinek feldolgozása során több mint ezer, eddig ismeretlen objektumot fedeztek fel a Naprendszerben.

...svg content...Fotó: Unsplash/Greg Rakozy
Világűr

Kiss László

Szerkesztő

Az csillagász közösség egy jelentős része összefogott, hogy feldolgozza a Hubble űrteleszkóp által az elmúlt 19 év során készített 37 ezer képet. A kutatók egy neurális hálózat segítségével elemezték a felvételeket, melynek eredményeképpen 1031 kis méretű, korábban katalogizálatlan objektumot azonosítottak. Ezek közül 400 objektum átmérője kevesebb mint egy kilométer.

A felfedezett objektumok többsége a Naprendszer fő aszteroidaövében helyezkedik el, amely a Mars és a Jupiter között található. A kutatók szerint ezek az aszteroidák segíthetnek megérteni, hogyan alakultak ki az aszteroidák a Naprendszerben.

Jelenleg két fő elmélet létezik az aszteroidák eredetére vonatkozóan: az egyik szerint ezek az objektumok az eredeti protoplanetáris korongból formálódtak a bolygókkal egyidőben, míg a másik szerint nagyobb testek ütközéseinek eredményeképpen keletkeztek.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a neurális hálózatok alkalmazása nélkülözhetetlen a hatalmas adatmennyiség feldolgozásához, azonban az emberi szem és a tudományos szakértelem továbbra is kulcsfontosságú a folyamatban. A globális tudományos közösség segítségével végzett munka nemcsak új objektumok azonosítását teszi lehetővé, hanem a Naprendszerrel kapcsolatos ismereteink bővítését is elősegíti.

30 év börtönt kapott az amerikai házelnök férjére támadó férfi

Nagyon súlyos börtönbüntetést szabtak ki arra a férfira, aki 2022-ben Nancy Pelosi volt amerikai házelnök férjére támadt a saját otthonukban.