Fontos határidőt késhetünk le, ha ismét csúszik az ENSZ következő klímacsúcsa

Illusztráció. Forrás: Pixabay
not image

Kolláth Benjámin

2021.június.7 - 22:46

Az ENSZ biodiverzitással foglalkozó gyűlésének alelnöke szerint a kunmingi, az ökoszisztémák pusztításának megállításáról csúcs újabb csúszásával félő, hogy túl késő lesz megakadályozni egy újabb tömeges kihalási hullámot.

Az ENSZ élővilágról szóló, tavaly október óta csúsztatott csúcsát szervező bizottság alelnöke szerint a világ kifut az időből, hogy egy nagyívű célokat megfogalmazó megállapodást köthessenek a résztvevők.

A kínai Kunming városába egyelőre októberre tervezett gyűlést, a legnagyobb, biodiverzitásról szóló találkozót, melyen a párizsi klímaegyezményhez hasonló, a bolygó ökoszisztémájának emberi tevékenység általi pusztításának gátat vető megállapodást akarnak kötni a világ államai, harmadszor is elhalaszthatják, írja a Guardian.

A csúcs megelőző tárgyalásainak alelnöke, Basile van Havre dobta fel az újabb halasztás témáját, amely szerinte azonban azzal járhat, hogy nem lesznek elég nagyratörőek a megállapodás céljai erre az évtizedre.

Szerinte a járvány miatt bevezetett szigorú kínai beutazási szabályok okozta csúszást a koronavírus elleni oltások fejlődő országokba való eljuttatásával vagy egy másik ország bevonásával lehet áthidalni.

„Ha pár hónapot csúszni kell, ám legyen, ez érthető. De akkor legyen egy tervünk, hogy tudjuk tartani a határidőt és ne csak várjuk, hogy a sült galamb a szájunkba repüljön. Ha rövidtávon sem tudunk egymással összegyűlni, nem lehet nagyra törő a végső megállapodás.”

Van Havre arra is rávilágított, hogy az eddigi internetes konferenciák az időzónák közötti különbségek miatt sokaknak – elsősorban a csendes-óceáni szigetországok küldötteinek – hatalmas megterhelést jelent. Emiatt kellene egy megoldás arra, hogy a több ezer fél a világ minden pontjáról személyesen is össze tudjon ülni.

Egyes tudósok szerint az erőforrások kitermelése, a mezőgazdasági termelés és a szennyezés egy újabb kihalási hullámmal fenyegetnek, közel egymillió fajt fenyeget a kihalás veszélye, elsősorban emberi tevékenység miatt. A világ eddig az ENSZ természetpusztításra vonatkozó célkitűzéseinek egyikét sem tudta teljesíteni.