Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
44,024 $

Egyiptom az utak javításán dolgozik a gázai határátkelőnél

Mindezt annak érdekében teszik, hogy eljuttathassák a segélyszállítmányokat a Gázai övezetbe.

Fotó: MTI/AP/Hatem Ali
Közel-Kelet

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Reuters jelentése szerint két biztonsági forrás számolt be arról csütörtökön, hogy Egyiptom az utak javítására szolgáló gépeket küldött a rafahi határátkelőn keresztül Egyiptomból a Gázai övezetbe, hogy előkészítsék az egyiptomi Sínai-félszigeten felhalmozott segélyek egy részének leszállítását.

Rafah az egyetlen olyan határátkelő, mely nem áll Izrael ellenőrzése alatt, ugyanakkor már a háború első napjai óta zárva van, miután Izrael légicsapásokat intézett a határ palesztin oldala ellen. Egyiptom mellett az Egyesült Államok is azt szorgalmazza, hogy Izrael megegyezzen a Gázába irányuló segélyszállítmányok eljuttatásáról.

Az USA ennek kapcsán szerdán jelentette be, hogy egyelőre legfeljebb 20 teherautó áthaladásáról állapodtak meg, s reményüket fejezték ki arra vonatkozóan, hogy később még több segélyszállítmányt szállító teherautó is áthaladhat a területre.

Egyiptomi biztonsági források csütörtökön arról számoltak be, hogy több mint 100 teherautó várakozott az átkelő közelében az egyiptomi oldalon, noha arra nem számítanak, hogy a segélyek péntek előtt bejutnak a területre. Megjegyezték, további segélyek állnak készenlétben az egyiptomi Al Arish városában, mintegy 45 kilométerre Rafahtól.

Mindeközben a nyugati kormányok tárgyalásokat folytatnak a külföldi útlevéllel rendelkezők Gázai övezetből történő evakuálásáról, noha ezt az egyiptomi tisztviselők a segélyek bejutásától tettek függővé. A tervezett evakuálások részletei egyelőre nem ismertek.

Miután Joe Biden amerikai elnök megbeszéléseket folytatott szerdán Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, utóbbi hivatala bejelentette, hogy Izrael nem fogja megakadályozni a Gázába Egyiptomból a civileknek szánt segélyek bejutását, amíg ezek a szállítmányok nem jutnak el a Hamászhoz, ugyanakkor leszögezték, Izrael mindaddig folytatja az Izraelből a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segélyek blokádját, amíg a Hamász által fogva tartott túszokat el nem engedik.