Fotó: Unsplash/Sigmund
Egészség/Életmód
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Egy brit férfit, akit több mint egy éve kórházban kezeltek, miután elkapta a koronavírust, „ájulási rohamok” sújtották, mivel az egészségi állapota jelentősen romlott a kezelés alatt.

A 49 éves Jason Kelk 2020. március 31. óta az angol Leeds városának intenzív osztályán fekszik, éppen ezért úgy vélik, hogy ő az egyik leghosszabb ideje ismert koronavírus-fertőzött az Egyesült Királyságban.

Soron kívül Világszenzáció: Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Felesége, Sue Kelk a Sky News brit műsorszolgáltatónak elmondta, hogy a férfi az elmúlt héten először tapasztalt „ájulásos rohamokat”, az orvosok azonban nem tudják, hogy Jason miért veszítette el az eszméletét.

Jason „elég sok problémával küzd” – mondta a felesége –, mivel úgy tűnik, hogy egyre zavarodottabb, nem tud rendesen aludni, és kevesebb interakciót létesít az emberekkel online, mint korábban.

Miután néhány hétig nem volt lélegeztetőgépen, Jasont újra rákötötték a gépre, miután az egészségi állapota romlásnak indult. Az informatikusnak emellett vesedialízisre is szüksége van, sőt lehet, hogy tartósan egy csőre lesz szüksége ahhoz, hogy eltávolítsa a folyadékot a torkából és a légcsövéből.

Sue Kelk elmondta: „Nem hiszem, hogy már hisz magában. Soha, de soha nem vesztette el a hitét önmagában. Mindig pozitívan gondolkodott. Most már nem így van. Frusztrált. Szerintem tudja, hogy mi folyik itt, de szinte olyan, mintha feladta volna… egyszerűen nagyon nehéz. Szó szerint visszatért oda, ahol március végén, április elején volt.”

Az április 7-én létrehozott GoFundMe oldalon, amelyet azért hoztak létre, hogy pénzt gyűjtsenek férje hazatérésére, Sue ezt írta: „Csak készen akarok állni, amikor meghalljuk a szavakat, hogy „Jason készen áll, hogy jövő héten hazamehessen”.”

Jason asztmás és cukorbeteg, ami azt jelenti, hogy nagyobb a kockázata a koronavírus súlyosabb tüneteire, állapota pedig azután indult romlásnak, hogy februárban először ment el sétálni a kórházba kerülése óta, miután majdnem egy évig ágyhoz volt kötve.

Sue a Sky Newsnak elmondta, hogy férje szinte minden nap használta a Facebook Messengert. Utolsó nyilvánosan látható bejegyzése a közösségi médiaplatformon április 28-án volt, amikor egy YouTube-csatornára mutató linket osztott meg – írja a Newsweek.

Azoknak, akik nem veszik komolyan a vírust, Jason azt üzente:

„A legtöbb ember nem fog rendszeres dialízis mellett, csövön keresztül lélegezve egy évig ágyhoz kötve élni, de ez is megtörténhet. Én soha nem fogok teljesen felépülni ebből, de ne hagyjátok, hogy ti is ebbe a csónakba kerüljetek.”