Dollár
427,96 Ft
Euró
421,62 Ft
Font
481,45 Ft
Bitcoin
19,971 $

Ecuadorban csökkentik az üzemanyagárakat, miután hetek óta tüntetnek az országban

Fotó: Yaku Pérez elnökjelölt, az őslakosok melletti harcos kiállásáról ismert jogvédő és támogatói tüntetnek az elnökválasztás február 7-i első fordulójában állítólag elkövetett csalás ellen Ecuador fővárosában, Quitóban 2021. február 23-án. MTI/EPA/EFE/Jose Jacome
not image

Koós Alexandra

2022. június 27. - 18:21

Egy tisztviselő szerint minden nap több tízmillió dollárral növekszik az anyagi kár, ha továbbra is szünetel a termelés.

Az ecuadori elnök, Guillermo Lasso vasárnap jelentette be, hogy gallononként 10 centtel redukálják a benzin és a gázolaj árát, ezzel próbálva enyhíteni a tüntetők haragját, akik hetek óta követelik az árcsökkentést.

Az Ecuadori bennszülött nemzetiségek szövetsége (Conaie) június 13. óta tevékenykedik ennek ügyében, amelynek során utakat torlaszoltak el, valamint olajkutakat foglaltak el az ország számos pontján, miközben további 30 és 35 centes árcsökkentést akarnak elérni.

Korábban az energiaügyi minisztérium arra figyelmeztetett, hogy az olajtermelés „kritikus” szintet ért el, emellett 48 órán belül teljesen leállhat, ha a tüntetések és az útlezárások folytatódnak, ugyanis teljesen megbénították a forgalmat.

Ecuador gazdasága nagymértékben függ az olajból származó bevételektől, emellett a termelés 65 százalékát exportálták 2022 első négy hónapjában, azonban a drasztikusan emelkedő megélhetési költségek arra sarkallták a lakosságot, hogy lépéseket tegyenek.

A források szerint a rendőrség és a demonstrálók közötti erőszakos összecsapások miatt öten vesztették életüket, valamint közel 500-an sebesültek meg, a tüntetések okozta köz- és magángazdasági veszteségek pedig 500 millió dollárra rúgnak – számolt be az RFI.

Julio Jose Prado termelési miniszter közölte, minden egyes nap 40-50 millió dollár veszteség keletkezik, ha továbbra is szünetel a termelés, az idegenforgalmi ágazatban pedig a járatok 80 százalékát törölték, valamint a virágtermesztés is leállt, amely további 80 millió dollár mínuszt jelent.