Bemutatták a Boeing továbbfejlesztett hiperszonikus felderítő repülőgépét

Boeing
Technológia
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Boeing vadonatúj repülőgép-koncepciója a hangsebesség háromszorosának elérésére képes SR-71 Blackbird modell szellemi utódjaként született meg.

Az amerikai multinacionális vállalat a héten az AIAA SciTech űrkutatási fórumon mutatta be legújabb deltaszárnyú repülőgépének koncepciómodelljét és művészi ábrázolását.

Soron kívül Reagált a PSG elnöke Messi vádjaira

A felderítő vadászgép elméletileg a hangsebesség ötszörösével repülhetne, amit az úgynevezett waverider konfigurációnak köszönhet, melynek lényege, hogy a repülés során keletkező lökéshullámokat a felhajtóerő növelésére, valamint a légellenállás csökkentésére használják fel.

A Boeing Valkyrie II névre keresztelt monstrumról részletes információkat egyelőre nem osztott meg a gyártó, ám szakértők szerint könnyen lehet, hogy a cég 2018-as, Valkyrie utasszállító prototípusának továbbfejlesztett verziójáról van szó, illetve a Lockheed Martin SR-71 Blackbird utódjaként egyaránt felfogható.

Mind a Lockheed Martin, mind a Boeing gépe kombinált ciklusú hajtóművet használ a hangsebesség háromszorosának eléréséhez, ezt követően kettős rakétasugárra váltanak a hiperszonikus sebességre való gyorsításhoz.

Az SR-71 Blackbird korszerűsített változata, az SR-72 az előzetes tervek alapján 2025-ben teheti meg első éles repülését, és várhatóan túllépheti a Mach 6-os, vagyis a 7 400 km/h-ás sebességet, ezzel a valaha forgalomba helyezett leggyorsabb személyzettel rendelkező vadászgéppé avanzsálhat.