A SpaceX űrhajóival pótolja a NASA a Boeing egységeit

SpaceX
not image

Kulcsár Péter

2021. december 8. - 01:50

Az amerikai űrügynökség nem várt tovább a Boeing Starliner moduljának kifejlesztésére, inkább a SpaceX-et kérte fel, hogy teljesítsék a következő, Nemzetközi Űrállomásra tartó missziókat.

A Boeing Starliner folyamatos késései arra késztették a NASA-t, hogy alternatív megoldás után nézelődjenek. A SpaceNews értesülései szerint a NASA azt tervezi, hogy akár további három, legénységgel ellátott SpaceX-járatot is megrendel, hogy 2023-ban zavartalan utazásokat biztosítson a Nemzetközi Űrállomásra.

A cég Crew Dragon űrhajója az egyetlen olyan rendszer, amely a szükséges időablakban megfelel az űrügynökség biztonsági követelményeinek – egyszóval a NASA nem akar partner nélkül maradni az ISS-re történő űrutazásban, ha a Boeing még nem áll készen.

A Boeing Starliner űrhajója kapcsán a NASA egyébként örült, hogy a vállalatnál a biztonságot helyezték előtérbe, miután elhalasztották a második orbitális tesztet annak érdekében, hogy kivizsgálják az oxidálószelep izolációs problémáját.

Az amerikai űrhivatal helyettes adminisztrátora, Kathy Lueders szerint kulcsfontosságú volt, hogy további repüléseket szervezzenek, így az Egyesült Államok asztronautái még éveken keresztül jelen lehetnek a Nemzetközi Űrállomáson.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

A NASA továbbra is két különböző legénységi rendszert akar biztosítani a jövőbeli missziók részére, melynek értelmében felváltva használhatják a Crew Dragon és a Starliner járatokat abban az esetben, ha mindkettő rendelkezésre áll majd. A tisztviselők azt is hangsúlyozták, hogy a SpaceX-szel kötött megállapodás nem akadályozza meg az űrügynökséget abban, hogy további repülések megszerzése érdekében módosítsák a szerződést.

Még így is óriási csapás a Boeing számára a tervezett szerződés. A Starliner kulcsszerepet játszik a Boeing kereskedelmi űrrepülési programjában, és bizonyítékként szolgálhatna arra, hogy a repülőgépgyártó veterán képes felvenni a versenyt egy olyan gyors ütemben fejlődő vállalattal, mint a SpaceX.