Dollár
386,93 Ft
Euró
394,77 Ft
Font
467,81 Ft
Bitcoin
23,954 $

Mióta itt jártál:

Blinken: “indokolatlan eszkaláció”, hogy Kína rakétákat lőtt ki Tajvan felett

Fotó: MTI/AP/Hszinhua
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 5. - 13:43

Az amerikai külügyminiszter szerint az, hogy Kína rakétákat lőtt ki Tajvan felett a hadgyakorlatok során, “indokolatlan eszkaláció”.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken “indokolatlan eszkalációnak” minősítette Kína hadgyakorlatát, melynek során rakétákat lőttek ki Tajvan irányába. Mint ismert, Kína igen hevesen reagált Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnökének tajvani látogatására, s nem sokkal azt követően, hogy Pelosi gépe leszállt Tajvanon, közölték, hogy “nagyon súlyos következményei lesznek” a látogatásnak.

Soron kívül Orosz védelmi miniszter: az szíriai terroristák hamis videókat forgatnak civilekre mért orosz csapásokról

Blinken pénteken, a kambodzsai ASEAN regionális fórum kapcsán tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, Washington több alkalommal is világossá tette Peking számára, hogy “nem akar konfliktust”, ennek ellenére folytatódik a diplomáciai zűrzavar Pelosi látogatása miatt, mivel Kína nem ismeri el Tajvant független államként, mi több, úgy tekint rá, mint egy kínai tartományra.

Az amerikai külügyminiszter szerint Kína lépései nem csupán aránytalanok de nagyon is komolyak voltak, éppen ezért az Egyesült Államok kormánya egyre jobban aggódik a kialakult helyzet miatt, ám leszögezte, az USA “nem hagyja magát provokálni”, hozzátéve, hogy “semmivel nem igazolható a kínaiak tette”, utalva ezzel a katonai megmozdulásra.

Mint ismert, Kína csütörtökön elindította a valaha volt legnagyobb hadgyakorlatát a Tajvan körüli vizeken és a légtérben, mindössze egy nappal azt követően, hogy Pelosi ellátogatott Tajvanra, ezzel feldühítve Pekinget. A kínai külügyminisztérium közlése szerint a hadgyakorlatok vasárnap véget érnek, azonban pénteki közleményében a külügy közölte, hogy “az aljas és provokatív fellépésre válaszul” szankciókat vezetnek be Pelosi és családja ellen.

A kíni külügyminisztérium szóvivője közleményében úgy fogalmazott:

“Kína masszív aggodalmai és határozott ellenállása ellenére Pelosi ragaszkodott ahhoz, hogy Tajvanra látogasson, ezzel azonban súlyos mértékben avatkozott bele Kína belügyeibe. Ezzel aláássa Kína szuverenitását, területi integritását, sőt, két lábbal tiporja az “Egy Kína” politikát, továbbá veszélyezteti a Tajvani-szoros békéjét és stabilitását.”

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, Kína csütörtökön több rakétát is kilőtt a Tajvan körüli vizekre, mely példátlan eszkalációnak számít az éleslövészetek esetében. A japán védelmi minisztérium, mely szintén szorosan figyelemmel kíséri a kínai hadgyakorlatokat, megosztotta, hogy a kínai rakéták közül négy egyenesen Tajvan fővárosa fölé lett irányítva.

Hozzátették, hogy a Tajvan irányába küldött kilenc rakétából öt az ország gazdasági övezetében landolt, ami újdonságnak hat, Japán pedig azonnal tiltakozását fejezte ki az eszkaláció ellen. Nem sokkal később a tajvani védelmi minisztérium is jelezte, hogy a rakéták Tajvan felett voltak, ám mivel magasan a légkörben megsemmisültek, nem jelentettek fenyegetést – noha részleteket nem kívántak közölni a rakéták pontos repülési útvonala kapcsán.