Dollár
432,11 Ft
Euró
423,19 Ft
Font
482,06 Ft
Bitcoin
20,035 $

Lépéseket tett a Kína és közöttük lévő feszültség enyhítésére az Egyesült Államok

Vandenberg légi támaszpont, 2017. május 31. Az amerikai Rakétavédelmi Ügynökség (MDA) által közreadott képen felbocsátanak egy megsemmisítõ rakétát a kaliforniai Vandenberg légi támaszpontról, hogy lelõjön egy interkontinentális ballisztikus rakétákhoz (ICBM) hasonló robbanófejet egy rakétavédelmi teszt során 2017. május 30-án. A megsemmisítõ rakéta lelõtte a Marshall-szigetekhez tartozó Kwajalein-atollról Alaszka partvidékének irányába fellõtt ballisztikus rakétát a Csendes-óceán felett. (MTI/EPA/MDA)
not image

Kolláth Benjámin

2022. augusztus 4. - 20:46

A Biden-kormány elhalasztotta a légierő Minuteman III interkontinentális rakétájának esedékes tesztjét, ezzel próbálva csitítani a Nancy Pelosi tajvani látogatása miatt felpezsdült nemzetközi hangulatot.

Előzmény:

 

Joe Biden kormánya elhalasztott egy rutinszerű Minuteman III-tesztkilövést annak érdekében, hogy ne szítsák tovább a kedélyeket Kína csütörtöki, Tajvan körüli hadgyakorlatai közepette, írja a Guardian a Wall Street Journalra hivatkozva.

Az amerikai tisztviselők pontosan nem közölték a lappal, hogy mennyi ideig tolják el az interkontinentális rakéta tesztjét, de egyikük szerint akár 10 napot is halaszthatnak.

A Minuteman III rakéták megbízhatóságát vizsgálandó hasonló tesztkilövések évente néhány alkalommal zajlanak az amerikai légierő kaliforniai Vandenberg légibázisán, most azonban egy tisztviselő szavai szerint „a félreértések elkerülése végett” halasztanak a próbán.

Nem ez az első alkalom, hogy a Pentagon hasonlóképpen jár el, márciusban szintén elhalasztották a Minuteman III tesztjét, akkor éppen Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete miatt volt roppant kényes a nemzetközi helyzet.