Dollár
386,93 Ft
Euró
394,77 Ft
Font
467,81 Ft
Bitcoin
23,954 $

Az USA nem fogja hagyni, hogy Kína elszigetelje Tajvant

Fotó: A CCTV kínai televízió adásáról készített felvételen rakétát lőnek ki egy meg nem nevezett kínai helyszínen 2022. augusztus 4-én. A Tajvant magáénak tekintő Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök előző napi tajvani látogatását, és válaszul több hadgyakorlatot jelentett be a sziget körül, amelyek egy része benyúlik a tajvani vizekre is. MTI/AP/CCTV
not image

Takács Petra

2022. augusztus 5. - 07:35

Az USA továbbra is bele fog avatkozni Tajvan politikai ügyeibe, ami csak tovább súlyosbíthatja a konfliktust Kínával.

Kína minden eddiginél nagyobb hadgyakorlatot tartott Tajvan körül, ami egyúttal válasz volt az USA tajvani látogatására. A kínai kormány nem egyszer jelezte, súlyos következményei lesznek, ha Nancy Pelosi amerikai házelnök látogatást tesz a szigeten.

Soron kívül Mulasztás lenne, ha az Egyesült Államok nem reagálna Kína tajvani fenyegetésére

A Fehér Ház lábai nem remegtek meg Kína szavaitól, amit túlzónak minősítettek. Kína azonban állta a szavát, és egy rendkívül feszült hadgyakorlatot tartott Tajvan körül, miközben ballisztikus rakétákat lőtt ki.

Japán területén is landolt pár rakéta, ami miatt pedig a japán kormány fejezte ki mély aggodalmát. Az USA szintén elítélte ezt, és aggasztónak nevezték a helyzetet, mivel az ehhez hasonló akcióban benne van a hiba lehetősége, aminek akár beláthatatlan következményei is lehetnek.

A The Guardian azt írja, hogy Pelosi kijelentette, nem fogják hagyni, hogy Kína elszigetelje Tajvant azzal, hogy megakadályozzák az amerikai tisztviselők oda utazását. Ez azt jelenti, hogy a későbbiekben is lehetnek ehhez hasonló látogatások, melyek újabb konfliktusukhoz vezethetnek.

Pelosi, aki Tokióban tesz látogatást az ázsiai útja részeként, hangsúlyozta, az USA nem fogja megengedni Kínának a tajvani elszigetelést. Hozzátette, Peking megpróbálhatja megakadályozni Tajvan látogatását vagy annak részvételét más helyeken, de nem fogják tudni elszigetelni őket attól, hogy az USA oda utazzon.

Az USA demokráciát akar a térségben, emiatt Tajvan mögött áll, és továbbra is azon a véleményen van, hogy Kínát jobb belátásra kell bírni. A kínai kormány hallani sem akar arról, hogy egy külföldi nemzet beleavatkozzon az ügyeibe, ugyanakkor ők sem akarnak háborút.