Dollár
387,52 Ft
Euró
394,82 Ft
Font
467,92 Ft
Bitcoin
23,912 $

Tajvan hadserege szükség esetén reagálni fog Kína akcióira

Fotó: A CCTV kínai televízió adásáról készített felvételen rakétát lőnek ki egy meg nem nevezett kínai helyszínen 2022. augusztus 4-én. A Tajvant magáénak tekintő Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök előző napi tajvani látogatását, és válaszul több hadgyakorlatot jelentett be a sziget körül, amelyek egy része benyúlik a tajvani vizekre is. MTI/AP/CCTV
not image

Hujber Dávid

2022. augusztus 5. - 09:09

Tajvan elnöke ismét a népéhez szólt, és megnyugtatta az embereket, a hadsereg készen áll arra, hogy szükség esetén reagáljon.

Tajvan hadserege össze sem hasonlítható Kína haderejével, valószínűleg egy villámgyors lerohanás alatt el tudnák foglalni a szigetet. A legutóbbi nagyszabású hadgyakorlat kvázi ezt prezentálta, teljesen körülvették a szigetet a kínai erők, és ballisztikus rakétákkal is tüzeltek.

Soron kívül Mulasztás lenne, ha az Egyesült Államok nem reagálna Kína tajvani fenyegetésére

Ezek nem támadó jellegű tüzelések voltak, sokkal inkább egy üzenet, többek között az USA-nak, aki Kína szerint egyértelműen beleavatkozik az ügyükbe Tajvannal. Az amerikai kormány azonban ígéretet tett arra, hogy nem fogják hagyni Tajvan elszigetelését, bármekkora is erőt képvisel Kína.

Sokan aggódnak a helyzet miatt, mert Kína és az USA esetleges egymásnak feszülése beláthatatlan következményekkel járna. A kínai kormány többször hangsúlyozta, a béke pártján állnak, de nem engedik, hogy sértsék az érdekeiket.

Kína azon az állásponton van, hogy az USA súlyosan beleavatkozik az ügybe, amihez semmi köze. Időközben Tajvan elnöke megerősítette, a sziget hadserege készen áll arra, hogy szükség esetén reagáljon.

Tsai Ing-wen a közösségi médián keresztül üzent, amiről a The Guardian is beszámolt. Az elnök azt mondta, kormányuk és hadseregük szorosan figyelemmel követi Kína hadgyakorlatait és információs műveleteit, és készen állnak arra, hogy szükség esetén reagáljanak.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.