Attól, hogy negatív lett a koronavírus-teszt, még nem biztos, hogy nem vagy beteg

not image

Nagy Noel

2020. április 15. - 20:40

A világon végigsöprő koronavírus-járvány ellen egyelőre nem sok eszközünk van a tesztelésen kívül, mivel a védőoltásra még várni kell. A problémát az okozza, hogy a tesztfelszerelésekből is hiány van, ráadásul némelyik nem is működik pontosan.

Ha ez nem lett volna eddig elég nyugtalanító, akkor az elmúlt időszakban több nagyobb tudományos lap is publikált olyan tanulmányokat, melyek szerint a tesztek körülbelül 30%-a úgynevezett „hamis negatív” lehet, vagyis annak ellenére, hogy nem mutatja a COVID-19 fertőzést, az még jelen van a szervezetben.

Számtalan olyan szakértői vélemény látott már napvilágot, miszerint a valós betegeknek csak egy töredékét tudjuk kimutatni. Egy Yale Egyetemen tanító professzor szerint annyira pontatlanok lehetnek a tesztek, hogy amennyiben tüneteket észlelünk magunkon, inkább tartsuk be a koronavírusra vonatkozó előírásokat és feltételezzük, hogy fertőzöttek vagyunk, akkor is, ha teszt negatív lett.

Egy nagyobb, bizonyító jellegű kutatást kínai tudósok is végeztek, akik 1000 COVID-19-es eset teszteredményeit vizsgálták meg. Az eredmény meglepő volt, ugyanis arra jutottak, hogy az első tesztek a fertőzöttek 30%-ánál negatív lett, majd később csak mellkasi CT-vizsgálatokkal tudtak kimutatni, hogy valójában jelen van a betegség.

A tudományos világ szerint a pontatlanságot a minták nem megfelelő körülmények között való tárolása okozza, ugyanis ha laboratóriumi körülmények között kezelik azokat, akkor 100%-os pontossággal lehet az eredményt megállapítani.

A fejlemény azért is riasztó, mert a pánikhelyzetből kifolyólag könnyedén megrendülhet az emberek bizalma az egészségügy felé, ha ez a jelenség még nagyobb mértékben elterjed, főleg akkor, ha a legrosszabb esetben halálozással is jár.

Eközben Németországban eljutottak arra a szintre, hogy jövő hónapban már az iskolák is nyitnak:

https://liner.hu/majusban-kinyitnak-az-iskolak-es-egyes-uzletek-is-nemetorszagban/