Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,87 Ft
Euró
380,91 Ft
Font
443,82 Ft
Bitcoin
43,942 $

Aggódnak az orvosok: több tízezer idős ember kezdett el marihuánát fogyasztani

Mióta az USA több államában is legalizálták a marihuánát, nemcsak a fiatalok, hanem az idősebb korosztály is elkezdett vicces cigarettát szívni.

Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Mióta az USA több államában is legalizálták a marihuánát, nemcsak a fiatalok, hanem az idősebb korosztály is elkezdett vicces cigarettát szívni.

A The New York Times tudósításából megtudhattuk, hogy egyre növekedő tendenciát mutatnak az Egyesült Államokban az idősek marihuána-fogyasztási szokásai, ami főként a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos lezárásoknak köszönhető. Soron kívül Kiderült, hány buszvezető sztrájkolt vasárnap a Volánbusznál

A Nemzeti Droghasználati Ügynökség közvélemény-kutatásából kiderült, hogy 2020-ban az 65 év feletti lakosság 75 százalékkal több kannabiszt vásárolt és fogyasztott el, mint azt tették a 2015 és 2018 közötti időszakban.

Szakértők úgy gondolják, hogy 2021-re a számok tovább emelkedhettek, a határ pedig csak a csillagos ég lehet. A lap által megkérdezett 69 éves férfi, Harry B. Lebowitz elmondta, azért döntött az orvosi marihuána mellett, mert gyakran érez szorongást, nehezen alszik el, valamint hátfájdalmak gyötrik.

„Olyan ez a pandémia, mintha a világ leállt volna. Mindannyian küzdünk a PTSD valamelyik tünetével, azonban a kannabisznak hála enyhíthetünk a szimptómáinkon” – magyarázta Lebowitz.

A Nemzeti Kannabiszipari Szövetség statisztikái alapján 2020-ban 20 százalékkal emelkedett az USA-ban az eladott marihuána-tartalmú termékek mennyisége, ami annak tudható be, hogy a felnőttek többsége a szorongást és a depressziót füves cigarettákkal és bongokkal orvosolja.

Az orvosok féltik idős pácienseiket, mivel kevés tudományos kutatás készült még el a marihuána 65 év feletti korosztályra mért hatásairól, így az sem kizárt, hogy esetükben sokkal több kárt okozhat a kannabisz, mint azt korábban feltételezték. Az egyelőre biztosra vehető, hogy a mentális problémákon valóban segít az orvosi marihuána, azt azonban továbbra sem tudják, valójában biztonságos-e a kannabinoidok fogyasztása az idősek esetében is.

A jövő hét első felében esős időnk lesz, majd visszatérnek az éjszakai fagyok

Noha napsütésre van kilátás a jövő hét második felében, az éjszakai fagyok miatt didergősen indulnak majd a reggelek.

Egymásba botlott Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij (Videó)

Az új argentin elnök, Javier Milei beiktatásán jelen volt Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij, az egymással nem túl jó kapcsolatot ápoló miniszterelnök találkozásáról videó is készült.

Megállapodott az EU a mesterséges intelligencia szabályozásáról

A cél az, hogy korlátokat szabjanak a generatív AI platformok korlátlan fejlődésének, és megakadályozzák a technológiával való visszaélést anélkül, hogy veszélyeztetnék az ágazat innovációit.