Dollár
432,54 Ft
Euró
421,18 Ft
Font
475,34 Ft
Bitcoin
18,987 $

Újabb lépéssel került közelebb Mexikó, hogy a világ legnagyobb legális marihuána-piacává váljon

Illusztráció/MTI/EPA/Ulises Ruiz Basurto
not image

Nagy Noel

2021. március 15. - 08:50

Szerda éjjel elfogadták a mexikói törvényhozás alsóházában a javaslatot, melynek alapján teljes mértékben legalizálnák a marihuána fogyasztását, azonban a véres drogháború kellős közepén lévő országban ez a döntés egyelőre megosztónak bizonyul.

Hatalmas mérföldkőhöz érkezett Mexikó a marihuána terén, ugyanis a képviselőház 316-129 arányban megszavazta a törvényjavaslatot, melynek alapján legalizálnák a marihuánát. A fontos döntést két évvel azt követően érkezett, hogy a mexikói Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenesnek minősítette a marihuána-fogyasztás tilalmát, és három évvel azt követően, hogy legalizálták orvosi célra a szert.

Soron kívül AI: közel egymillió dollárba kerül egy algoritmus létrehozása

A képviselőház azzal a kitétellel hagyta jóvá a javaslatot, hogy ezt követően megvitatják azokat az esetleges változtatásokat, amelyet a törvényhozók előterjesztenek – írja a New York Times. A végleges formájában azonban várhatóan a szenátus is el fogja fogadni, és Andrés Manuel López Obrador elnök is alá fogja írni, tekintettel arra, hogy korábban már támogatta a javaslatot.

Az elfogadott javaslat értelmében minden felnőttnek engedélyezhetik a marihuána fogyasztását, valamint a kis tételekben történő otthoni termesztését. A törvény ezen felül biztosítani fogja a kereskedők, termesztők és farmerek számára, hogy engedélykötelesen, de termeszthetik a szóban forgó növényt, és kereskedhetnek vele.

Simey Olvera, a Morena kormánypárt egyik képviselője a döntést követően úgy fogalmazott, hogy ez egy történelmi pillanat az ország számára, és ennek segítségével végre maguk mögött tudják hagyni azt a hamis tévhitet, hogy a kannabisz a mexikóiak egészségügyi problémáiért bármilyen módon is felelősek.

Amennyiben sikerült hatályba léptetni a törvényt, Mexikó lesz a harmadik ország Kanadát és Uruguay-t követően, amely legalizálja a kábítószerként nyilvántartott növényt az amerikai térségben, mellyel löketet adhat a térség legalizálás-párti mozgalmának is. Az Egyesült Államokban is mutatkozott erre már törekvés, a szenátusbeli demokraták ígéretet tettek a szövetségi tilalom eltörlésére.

Mexikó számára azért is kulcsfontosságú a döntés, mert meglehetősen rossz hírnevet szerzett magának globálisan a hihetetlen károk következtében, amelyeket a drogháború, a kartellek erőszakossága és az egyes helyeken nem létező közbiztonság miatt. Az országban rájöttek, hogy sokkal jobban megéri kivenni az illegalitási elemet a képletből, amellyel sikerülni fog az erőszakot elnyomni – ahogyan ezt annak idején az USA is tapasztalta, miután feloldották az alkoholtilalmat.

A mexikóiak körében azonban a törvényjavaslat meglehetősen vitásnak bizonyult, sokan ugyanis azzal érvelnek, miszerint nem valószínű, hogy különösebb hatása lesz ennek a kartellek erőszakos mivoltára. Mások szerint az a legfőbb szempont, hogy a mexikóiak kétharmada nem támogatja döntést, és ellenzi a legalizálást.

Biztonsági szakértők abban például egyetértenek, hogy a törvénynek nem valószínű, hogy a közbiztonságra különösebben jelentős hatása lesz, mivel a drogkartellek kereskedelmének már csak egy nagyon kis részét teszi ki a marihuána forgalmazása, sokkal profitálóbb anyagok felé fordították a figyelmüket, mint a fentanil és a metamfetamin.

A legalizálás pártján állók körében is sokan panaszkodtak a javaslatra, mely szerintük nem elég szabad, viszont abban sokan egyetértenek, hogy ez egy szimbolikus áttörés, amely megteremtheti a lehetőséget, hogy a már körülbelül 150 ezer halálos áldozatot követelő drogháborúnak végre vége lehessen.

A törvényből például nem derül ki egyértelműen, hogy Mexikó szegényebb farmerei, akik már évtizedek óta termesztenek marihuánát, és sokszor az egymással háborúzó drogkereskedők csatái között találják magukat, miként fognak haszonban részesülni. A javaslat ugyanis azt kimondja, hogy a kisebb farmerek és az őslakosok prioritást élveznek az engedélyek terén, de csak ők kaphatnak például egynél több engedélyt.

Mint egy szakértő is kijelentette, amennyiben nem alkotnak mélyebb részletszabályokat, akár állami szinten, akkor nem biztos, hogy különösebb hatása lesz a törvénynek az olyan farmerek számára, akik olyan régiókban dolgoznak, amelyet kartellek irányítanak. A legtöbb marihuána-termesztő vidéken pedig ez a helyzet, az államoknak meg nincs elegendő erőforrása, hogy a bűnszervezetekkel leszámoljon.

A több mint 120 millió embernek köszönhetően Mexikó válhat a világ legnagyobb legális marihuána-piacává, amely ráadásul segíthet is a mexikói gazdaságnak, hogy a koronavírus-járvány által bevitt csapásból erősebben fel tudjanak állni.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.