Dollár
431,79 Ft
Euró
423,20 Ft
Font
482,09 Ft
Bitcoin
19,433 $

Mexikó lehet a világ legnagyobb legális marihuána-piaca?

Illusztráció/MTI/Mihádák Zoltán
not image

Nagy Noel

2021. március 8. - 11:01

Történelmi jelentőségű törvényjavaslatról fognak tárgyalni a mexikói törvényhozók, mely egy fontos lépés lehet a marihuána teljes körű legalizálásának útján.

A mexikói törvényhozás már négy hónappal ezelőtt jóváhagyta a marihuána orvosi célú használatát, melynek a részletes szabályait már ki dolgozták – számolt be róla az NBC News. Vicente Fox, Mexikó korábbi elnöke szerint azonban egy lépéssel ennél is tovább kell menni.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

Fox úgy véli, a marihuána teljes legalizálása szükséges, melynek több haszna is lehet: régóta szükséges munkahelyteremtéshez vezet, fontos gazdasági és egészségügyi befektetés lehet, és nem utolsó sorban visszaszoríthatja az erőszakos drogkartelleket, akik már nem tudják kiaknázni a lehetőségeket, ha egy legális és szabályozott piac kereteiben történik a marihuána forgalmazása.

„Számos nagyszerű dolog fog történni. Kivesszük ezt a gyönyörű növényt a bűnözők kezéből, és odaadjuk a kereskedők és a farmerek kezébe”

mondta a korábbi elnök.

Mexikóban már 2015 óta elindult egy változás, amely elkezdte kikövezni az utat a legális marihuána felé, ugyanis orvosi célra engedélyezték a kannabidolt, ismertebb nevén CBD-t. Ehhez egy helyi lány esete vezetett, akit az orvosi kannabisz kigyógyított az epilepszia egy nagyon ritka formájából, amitől naponta mintegy 400 rohama volt.

Kellett néhány év, de végül sikerült eljutni oda, hogy Mexikóban megtegyék a logikus lépést, és legalizálják a marihuánát. Fox szerint a legfontosabb jelen helyzetben, hogy sikerüljön eloszlatni a tévhiteket a marihuánával kapcsolatban, mint azt, hogy egy „kapudrog” lenne a rosszabb egészségügyi következményekkel járó kábítószerek felé, mint a heroin.

Mint mondta, a mexikóiak még továbbra is bizonytalanok a marihuána legalizálása kapcsán, az El Financiero nevű helyi lap által készített tavalyi felmérés szerint a lakosság 58 százaléka még ellenezte a teljes legalizálást. Fontos azonban, hogy a 40 év alattiak körében már akkor is többséget élvezett a jogszabályi tiltás mindennemű feloldása.

Fontos lépés volt a mexikói Legfelsőbb Bíróság részéről az is, hogy alkotmányellenesnek minősítette a kannabisz fogyasztásának betiltását. A mexikói jog szerint ugyanis ahhoz, hogy precedens legyen egy ügyből, ahhoz öt egymást követő döntésnek kell születnie a Legfelsőbb Bíróság részéről, mely meg is történt.

Az NBC megjegyzi, hogy habár a bíróság gyakorlatilag előírta a törvényhozók számára, hogy állítsanak össze egy jogi keretet a marihuána legalizálásához, nem sietnek annyira ezzel. Még annak ellenére sem, hogy Andrés Manuel López Obrador elnök egyik fő ígérete volt a kampány során, hogy békét köt a brutalitásukról híres drogkartellekkel, melyhez ez is fontos lépés lehet.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.