Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,793 $

2018 óta 8,3 millió embert vontak felelősségre a kínai bíróságok

Közzétették a kínai legfelsőbb népi ügyészség (SPP) adatait, melyekből kifejezetten érdekes kép rajzolódik ki a hírhedten átláthatatlan kínai igazságszolgáltatásról.

Fotó: MTI/EPA/Jerome Favre
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Guardian jelentése szerint a 2022-ig tartó 5 évben a kínai bíróságok összesen 8,3 millió embert vontak felelősségre, ami 12 százalékos növekedést jelent az előző ötéves időszakhoz képest. Eközben a bírósági döntések elleni tiltakozások száma is mintegy 20 százalékkal növekedett.

A legfelsőbb népi ügyészség (SPP) által még márciusban közzétett adatok nyomán képet kaphatunk arról, hogyan működött Kína hírhedten átláthatatlan igazságszolgáltatási rendszere az elmúlt években, miközben a kormány szemmel láthatóan egyre csak szigorította a belbiztonsági környezetet. Soron kívül Budán nyílik meg hamarosan az ország legnagyobb Aldi üzlete

Jun Zang, az SPP leköszönő igazgatója megosztotta, míg az erőszakos bűncselekmények miatt indított büntetőeljárások 31,7 százalékkal csökkentek, addig az internetalapú bűncselekmények – például szerencsejáték, csalás és obszcén anyagok terjesztése – miatt indított büntetőeljárások 43,3 százalékkal növekedtek.

A másként gondolkodókat és a tüntetőket vette célba a kormány

Egy korábbi SPP jelentés szerint 2018 és 2022 között 1400 nemzetbiztonsági büntetőeljárás indult, noha a hivatalos beszámolóban még csak említést sem tettek ezekről az ügyekről. Hszi Csin-ping elnöksége alatt a kínai hatóságok fokozottan a nemzet- és közbiztonságot érintő állítólagos bűncselekményekre összpontosítottak, vagyis a másként gondolkodókat, a tüntetőket és az emberi jogi ügyvédeket vették célba.

Mint ismert, Kínában májusban léptek hatályba a kémkedés elleni törvények új módosításai, melyeket oly módon bővítettek, hogy jogi szakértők szinte egy emberként figyelmeztettek, ezen módosítások csak tovább növelhetik az országban tevékenykedő külföldi személyekre és szervezetekre leselkedő veszélyt.

A hatóságok razziákkal és letartóztatásokkal vették célba az átvilágítás és a tanácsadás területén működő külföldi vállalkozásokat, és az elmúlt években több tucat külföldit vagy külföldi szervezeteknek dolgozó kínai személyt vettek őrizetbe „nemzetbiztonsági okokra” hivatkozva.

Egyre nagyobb méreteket ölt az éhezés Gáza északi részén

A Gázai övezet északi részén valóságos éhínség tapasztalható, figyelmeztet a Világélelmezési Program.

Videón Haaland mesternégyese a Manchester City meccséről

Haaland nagy napon van túl, ugyanis mesternégyest szerzett a Manchester City legutóbb mérkőzésén, amivel válaszoltak az Arsenal üzenetére.