Dollár
429,28 Ft
Euró
425,17 Ft
Font
486,38 Ft
Bitcoin
20,069 $

Zelenszkij nem tud teljesen megbízni az oroszokban, hiába indultak meg a gabonaszállítmányok

Fotó: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a világ hét iparilag legfejlettebb államát tömörítő G7-csoport nagyköveteivel látogatást tesz Odessza kikötőjében 2022. július 29-én. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 2. - 10:15

Az elnök szerint továbbra sem lehet megbízni Oroszországban, hiszen fennáll a veszély, hogy kísérletet tesz az ukrán export megzavarására.

Elindult az első gabonaszállítmány az odesszai kikötőből, az orosz invázió februári kezdete óta most először, a jó hírt pedig az ukrán államfő, Volodimir Zelenszkij is üdvözölte, aki az első pozitív jelnek nevezte az exportforgalom kezdetét.

Soron kívül Hatalmas bejelentés: Schobert Lara csatlakozik a Sztárban Sztár leszek! csapatához

„Az odesszai kikötő működésével van rá esély, hogy megállítsuk az élelemiszerválság kialakulását a világban. Azonban nem lehetnek illúzióink arról, hogy Oroszország egyszerűen hátralép és nem tesz kísérletet az ukrán export megzavarására” – hangsúlyozta.

Elmondása szerint Oroszország következetesen idézett elő éhínséget Afrika és Ázsia országaiban, amelyek korábban jelentős mennyiségű ukrán élelmiszert importáltak, emellett az Európában tapasztalt szélsőséges hőség számos kockázatot hordoz magában.

Zelenszkij többek között attól tart, hogy árválság és hiány alakul ki bizonyos élelmiszerek területén, majd emlékeztetett, Ukrajnában több mint egymillió munkahely függ a forgalom újraindulásától – derül ki a CNN beszámolójából.

Kiemelte, 16 hajó várja, hogy megkezdje szállítási feladatait, az ország pedig készen áll arra, hogy megfelelően hozzájáruljon a világ élelmiszerpiacának stabilizálásához, ebben az ügyben pedig Emmanuel Macronnal is konzultált.

A francia elnökkel folytatott megbeszélése során a mezőgazdasági exportól, védelmi kérdésekről és az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatásról is tárgyaltak, miközben arra kérte Macront, segítsen feloldani a makroszintű finanszírozást, amely megrekedt Európában.

„Minden vezető figyelmét szeretném felhívni arra, hogy 9 milliárd euróról van szó. Ezek számunkra egyáltalán nem apróságok, sőt, rendkívül fontos szociális dolgok – nyugdíjak, fizetések, a bevándorlók támogatása” – mondta.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.