A WHO vezetője szerint világszerte 100 ezer ember fog meghalni koronavírusban az olimpia végéig

Járókelõk a tokiói Sibuja negyed átlós zebráján 2021. július 21-én, két nappal a tokiói olimpia kezdete elõtt, amikor féléves csúcsra, 1832-re emelkedett a koronavírussal újonnan fertõzöttek napi száma a japán fõvárosban. MTI/AP/Komija Kantaro
not image

Borbély Fanni

2021.július.22 - 08:07

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz figyelmeztetett, hogy aki azt hiszi, hogy a világjárványnak vége, mert a megbetegedések az országában ellenőrzés alatt vannak, az “a bolondok paradicsomában” él.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője azt jósolta, hogy az olimpiai játékok végéig több mint 100 ezer ember fog meghalni koronavírusban világszerte. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tokiói ülésén elmondta, hogy “a világjárvány egy teszt, és a világ elbukik”.

Figyelmeztetett arra is, hogy aki azt hiszi, hogy a világjárványnak vége, mert országában már ellenőrzés alatt tartják az eseteket, az “a bolondok paradicsomában” él. Dr. Tedrosz azt is mondta, hogy “szörnyű igazságtalanság”, hogy a világszerte eddig beadott oltások 75 százalékát mindössze 10 országban adták be, s hozzátette:

“Több mint négymillió ember halt meg, és még többen halnak meg. Az idei halálesetek száma több mint kétszerese a tavalyinak. Az alatt az idő alatt, amíg ezeket a megjegyzéseket teszem, több mint 100 ember veszíti életét a koronavírus miatt. És mire az olimpiai láng augusztus 8-án kialszik, még több mint 100 ezer ember fog meghalni”.

A WHO sürgeti a kormányokat, hogy fogjanak össze annak érdekében, hogy 2022 közepére minden országban elérjék azt a célt, hogy az emberek 70 százalékát beoltják; becslések szerint a ehhez a célhoz a világnak jövőre 11 milliárd adagot kell előállítania. Dr. Tedrosz beszédében hozzátette: “A világjárvány akkor ér véget, amikor a világ úgy dönt, hogy véget vet neki. Ez a mi kezünkben van”.

Arra is figyelmeztetett, hogy a vakcinák, tesztek és kezelések – köztük az oxigén – megosztásának globális hiánya egy “kétirányú világjárványt” gerjeszt, ahol a rendelkezők enyhítik a korlátozásokat, míg a nem rendelkezők visszatérnek a zárlatokhoz.

“Minél tovább tart ez az eltérés, annál tovább húzódik a világjárvány, és annál hosszabb lesz a vele járó társadalmi és gazdasági zűrzavar is”

– mondta Dr. Tedrosz.

A WHO vezetője szerint borzalmas jóslatai ellenére a tokiói olimpiát meg kell tartani, hogy megmutassa a világnak, mit lehet elérni a megfelelő tervvel és megfelelő intézkedésekkel. Dr. Tedrosz szerint a világnak szüksége van a játékokra – amelyeket a világjárvány miatt egy évvel elhalasztottak –, mint a “remény ünnepére”. Hozzátette, hogy őszintén reméli, hogy a játékok sikeresek lesznek, és elmondta a NOB tagjainak:

“Az olimpia képes arra, hogy összehozza a világot, hogy inspiráljon, hogy megmutassa, mi lehetséges. A remény sugarai erről a földről világítsanak egy új hajnalt egy egészségesebb, biztonságosabb és igazságosabb világ számára”.

Japán lakosságának körülbelül 34 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni vakcinát, és egyes tisztviselők attól tartanak, hogy az olimpia szuperterjesztő eseménnyé válhat. A koronavírusos megbetegedések száma egyre nő Tokióban, és a sporteseményeket most rendhagyó módon nézők nélkül fogják megrendezni.

Az olimpiához köthető fertőzések száma jelenleg 79-nél tart, Dr. Tedros szerint azonban “a siker záloga az elkövetkező két hétben nem a nulla eset”, hanem annak biztosítása, hogy az eseteket a lehető leggyorsabban azonosítják, elkülönítik, nyomon követik és ellátják – írja a Sky News.