WHO: elfogadhatatlan, ami a szegény és gazdag országok között történik a vakcinaelosztással

Genf, 2020. március 9. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp főigazgatója sajtótájékoztatót tart a koronavírus-járványról a szervezet genfi székházában 2020. március 9-én. MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója legutóbbi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a fejlett és fejlődő államok közti jelentős különbségek alááshatják a vakcinációs program sikerességét.

A Covax programmal a WHO szándéka eredetileg az volt, hogy olyan országokba is eljuttassa a létfontosságú koronavírus elleni védőoltásokat, ahová pénzügyi okokból kifolyólag máskülönben nem szállítottak volna egyetlen adagot sem.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz március 21-i beszédét azzal kezdte, hogy felhívta a figyelmet a tuberkulózis egyre intenzívebb terjedésére, ami a koronavírus-járvány mellett súlyos egészségügyi krízissel járhat, hiszen az elmúlt évben jelentősen megnőtt a tbc áldozatainak száma is.

A főigazgató ezután kitért a covid-pandémiára, melyről elmondta, napjainkban a szegényebb sorsú országokban élő idősek, illetve orvosok és ápolók a legveszélyeztetettebbek, egyúttal közölte, miközben nyugaton már a fiatalabb korosztályt is oltják, addig Afrikában és Ázsia bizonyos államaiban még neki sem fogtak a vakcinációnak.

Még ha el is kezdenék az oltást, nem biztos, hogy maradna elegendő mennyiségű koronavírus elleni készítmény, ezáltal kérdésessé válhat nemcsak a Covax, hanem a globális védekezés sikere is – írta a Newsclick hírportál.

A járvány nyomon követésével kapcsolatban Gebrejeszusz elmondta, szakértői tanácskozások után elhatározták, hogy egy új rendszer kidolgozását célozták meg, mellyel pontosabban meg lehet figyelni a fertőzötteket és a kontaktjaikat, így elkerülhető a gócpontok kialakulása.