WHO: kizárható, hogy a koronavírust laboratóriumban állították elő

not image

Kulcsár Péter

2020. május 18. - 11:15

Az Egészségügyi Világszervezet vezető tudósa szerint kétséget kizáróan bizonyítható a COVID-19 kórokozójának természetes eredete.

Dr. Soumya Swaminathan a The Straits Times lapnak adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy el kellene felejteni az összeesküvés-elméletek szövögetését a koronavírussal kapcsolatban.

“Tudjuk a vírusról, hogy egy természetben előforduló kórokozó, nem pedig egy mesterségesen, laboratóriumi körülmények között készített génmódosulat. Úgy gondolom, hogy a kutatók egyértelműen bebizonyították a genomban található biomarkerek segítségével, hogy nem szintetizált génszekvenciáról van szó.”

tette hozzá Swaminathan.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol az Egyesült Államok külügyminiszterének, Mike Pompeónak a kijelentésére, miszerint a vírus egy elzárt, magas védettséget élvező vuhani laborból szabadult ki, a következőket válaszolta:

“Nem szeretnék róla véleményt mondani. Tudjuk, hogy a vírus valószínűleg denevértől származhat. Egyelőre azt nem tudjuk, pontosan hogyan terjedhetett át denevérről emberre, melyik faj lehetett a köztes gazda, valamint mikor történhettek az események, amelyek felgyorsították ezeket a folyamatokat. Ezeket még mindenképpen meg kell vizsgálniuk a tudósoknak.”

A WHO szakembere hozzátette, nemzetközi együttműködésre lenne szükség a kormányok között, amelyből nem szabadna kizárni Kínát sem. Szerinte elfogadhatatlan, hogy bizonyítékok nélkül vádaskodnak a távol-keleti országról:

“Remélem, hogy lesz egy államok közötti kollaboráció, mivel ezzel segíthetnék a jövőbeni óvintézkedések időben való alkalmazását és megelőzhetnék az ekkora mértékű járvány újbóli kialakulását. Jelenleg tárgyalásban állunk a kínai kormánnyal a nemzetközi csapatmunka mihamarabbi előmozdítása érdekében, amelyben az ország kutatói is részt fognak venni.”

A kínai együttműködésről Swaminathan elmondta, aktívan dolgoznak a felek azon, hogy a partnereknek minden információt a lehető leggyorsabban elérhetővé tegyenek.

A WHO tudósa a szervezet május 18-i évközi gyűlésén fog beszédet mondani. Ezen a rendezvényen a világ 194 tagországának képviselői Genfben tömörülnek össze, hogy megvitassák a globális egészségügyi gondokat.

A gyűlést idén fogják először videókonferencia keretein belül megtartani, a középpontban pedig a koronavírus-járvány okozta egészségügyi és gazdasági válság kezelésének problémaköre lesz.

Óvatosságra intett a WHO a különféle vegyszerekkel kapcsolatban is:

https://liner.hu/az-utcai-fertotlenito-spray-k-veszelyesek-lehetnek-a-who-szerint/