Wales pelenkából készített autóutakkal küzd a műanyag szemét ellen

Fotó: 9_fingers_ / Twenty20

Czinder Tímea

2022. február 19. - 20:03

Az innovatív technológia megoldást jelenthet az „itt és most” problémájára, a hulladéklerakókat ugyanis elárasztja az évi több milliárd eldobott műanyag termék.

Wales a világon elsőként alkalmazta azt a kísérleti eljárást, ami során több mint százezer eldobható pelenkát használtak fel egy út burkolásához. A projekt környezeti vonatkozásai lenyűgözőek, például csökkenti a lerakóban halmozódó hulladék mennyiségét, de megkönnyíti a szülők döntését is, eldobható vagy textil terméket vegyenek.

A pelenkákat természetesen alaposan kiöblítették felhasználás előtt, majd szálas, szürke pelletté aprították, végül pedig aszfalttal keverték össze, amit a munkások a héten egy másfél mérföld hosszú, kanyargós útszakaszon fel is használtak.

„Nem lehetsz biztos benne, mire számíts, amikor felkanyarodsz egy pelenkaútra. Olyan a szaga, mint egy úté” – kommentálta a területet képviselő Ben Lake politikus, miközben nagyot szippantott a levegőből.

Lake szerint az így készült utak változást hozhatnak a walesi infrastruktúrához való hozzáállásban, és bár az embereket továbbra is arra biztatja, váltsanak textilpelenkára, a technológia segíthet az „itt és most” probléma megoldásában, amit az egyszer használatos termékek okoznak a hegyvidéken minden évben.

A világot elárasztják az eldobható pelenkák, Walesben 140 millió, Nagy-Britanniában körülbelül 3 milliárd, az Egyesült Államokban pedig 18 milliárd darab kerül évente a hulladéklerakókba, ahol még a környezetbarát termékek biológiai lebomlása is több évet vesz igénybe – számolt be a Washington Post.

A textilpelenkákról sem jelenthető ki azonban, hogy egyértelműen kímélik a bolygót. Használatuk akár nagyobb környezeti terheléssel is járhat, mint az eldobható termékeké, a környezetre gyakorolt hatás ugyanis attól függ, hogyan mossák őket. Megfelelő mosási eljárás esetén a mérleg a textilpelenkák felé billen, ezen változtat most az eldobható eszközökből készült autóutak ötlete.

Bár az újrahasznosított pelenkákból készült burkolat nem teszi zöldebbé az utakat – mind az aszfalt, mint pedig a pelenkák szénhidrogéneket tartalmaznak -, a technológia azonban vitathatatlanul több lehetőséget kínál a kidobott műanyagtermékek élettartamának végén történő felhasználásra, így kevésbé károsítja a környezetet.

Amennyiben megállapítást nyer, hogy az aszfalt a pelenkaszálak hozzáadása esetén is kellően tartós marad, és megfelel a környezetvédelmi előírásoknak, lehetőség nyílik az új típusú burkolat szélesebb körben történő felhasználására. A hegyvidéki Walesben több mint 34 ezer mérföldnyi útszakasz található.

Más országok is kísérleteztek már a műanyag szemét felhasználásával az útépítés során; Indiában már 2002-ben elkészült az első út, amelyhez aprított műanyaghulladékból készült ragasztót használtak, 2015 óta pedig előírás a népes városi területeken a hulladék felhasználása útépítés során.

A biciklisták országa, Hollandia is megnyitotta a világ első újrahasznosított műanyagból készült kerékpárútját, Kalifornia pedig műanyag palackokat és más csomagolóanyagokat használt egy háromsávos autópálya-szakasz újraburkolásához. Mindezidáig azonban Wales az első ország, amelyik pelenkából készült úttal büszkélkedhet.