Dollár
425,57 Ft
Euró
422,46 Ft
Font
484,70 Ft
Bitcoin
20,121 $

Csak Oroszország technológiai függetlenedését segítik az onnan kivonuló nyugati cégek Putyin szerint

Moszkva, 2022. július 20. Vlagyimir Putyin orosz elnök egy moszkvai ifjúsági fórumon 2022. július 20-án, Oroszország Ukrajna elleni háborújának idején. MTI/AP/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Alekszej Majsov
not image

Kolláth Benjámin

2022. július 23. - 12:05

Az orosz elnök megjegyezte, hogy a nyugati cégektől való függőség egyre jobban terjedt az országban, egyik területről a másikra, köztük a kritikus haditechnikai szektorokba is.

Előzmény:

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán elmondta, bízik abban, hogy a nyugati cégek kivonulása az orosz piacról segíthet az országnak leszámolni a külföldi technológiáktól való „veszélyes és megalázó függőséggel.”

Soron kívül Tüntetések miatt részben átalakul Budapest közlekedése

Egy fiataloknak szervezett fórumon nézői kérdésre az egyik felszólaló beszédét idézte, aki elmondta, „néhány cég elhagy minket és technológiájuk mellett képzett dolgozókat is magukkal visznek. Ahhoz, hogy ezekkel a külföldi technológiai megoldásokkal tudjunk dolgozni, újra kell képezni vagy ki kell rúgni embereket.”

Erre válaszolva Putyin elmondta: „Ez valóban egy roppant megalázó helyzet, de azt mondanám rá, hogy inkább egy nem várt áldás. Az, hogy ezek a cégek elmennek, azt jelenti, hogy tovább léphetünk, mert a külföldi technológiára való támaszkodás egy idő után függőséggé alakul, nagyon kínos és veszélyes függőséggé, mivel folyamatosan növekszik, egyik területről a másikra, akár a kritikus hadiipari technológiákba is.”

Az elnök a TASZSZ beszámolója szerint a Robbo nevű robotikai cég alapítójának, Pavel Frolovnak az ötletére is reagált, miszerint a cég termékeiből mintákat mutathatna be India és Kína vezetőinek: „Ha ajándékokról beszélünk, ilyeneket én ezer örömmel viszek a kollégáimnak, biztosan érdekelni fogja őket.”

„Kína és India hatalmas országok, temérdek lehetőséggel. Ezen országok vezetőiaz egész emberiség előtt álló feladatok teljes skálájával néznek szembe, így érthetően lelkesek a modern technológia vívmányai miatt. Kínában és Indiában rengeteg dolgot vittek eddig is véghez” – mondta Putyin, hozzátéve, hogy ebben a közegben Oroszországnak jók az esélyei és „ezek az országok fogékonyak is az együttműködésre.”

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.