Segélymunkást vett célba az amerikai drón Kabulban, az USA azonban még mindig védi az akciót

A pusztítás nyomait nézik emberek a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülõtér közelében történt rakétabecsapódás helyszínén 2021. augusztus 29-én. MTI/EPA
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 18. - 07:01

A Pentagon továbbra is védi azt a dróncsapást, amely 10 ártatlan afgán életét oltotta ki, annak ellenére, hogy a jelentések megerősítették, hogy a célpont valójában egy segélymunkás volt.

A Pentagon tisztviselői a héten újságíróknak nyilatkozva kiálltak az augusztus 29-i dróntámadás mellett, amely 10 ember halálát okozta, arra hivatkozva, hogy az amerikai csapatok elleni támadás megakadályozására történt. Az ISIS öngyilkos merénylői három nappal korábban támadást hajtottak végre a kabuli repülőtéren, legalább 169 afgán és 13 amerikai katona halálát okozva.

Az amerikai dróncsapás, amely egy rakétát lőtt ki a sűrűn lakott kabuli Kwaja Burga negyedbe, 10 ember, köztük hét gyermek életét oltotta ki. Mind a 10 halott az Ahmadi családból származott, és összetört szívű rokonaik a múlt hónap végén tömeges temetést tartottak. A New York Times nyomozása azóta komoly kétségeket ébreszt a fenyegetés hitelességével kapcsolatban, ami miatt az USA halálos csapást alkalmazott.

Az egyik égbekiáltó hiba az volt, hogy a célpontjuk, a 43 éves Zemari Ahmadi, aki évek óta egy amerikai segélyszervezetnek dolgozott Kabulban, órákkal azelőtt, hogy egy Hellfire rakétával eltalálták, éppen vizet – és nem robbanóanyagot – pakolt az autójába. John Kirby, a Pentagon sajtótitkára elmondta, hogy a csapást végrehajtó Központi Parancsnokság vizsgálatot folytat, de az eredmények korlátozottak lesznek, mivel az USA már nem tartózkodik Afganisztánban.

“Nincs tudomásom olyan lehetőségről, amely a nyomozókat a kabuli terepre küldené, hogy befejezzék az értékelésüket”

– mondta.

Lloyd Austin védelmi miniszter és Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke kiállt a támadás mellett, mondván, hogy “hiteles” információkat kaptak arról, hogy a kabuli nemzetközi repülőteret közvetlen veszély fenyegeti. Milley tábornok korábban “jogosnak” minősítette a csapást, és azt mondta, hogy bizonyíték van egy második robbanásra.

“Mivel voltak másodlagos robbanások, észszerű következtetés, hogy robbanóanyag volt abban a járműben”

– mondta a múlt héten.

Azonban a szomszédságban keletkezett járulékos károk hiánya – többek között az, hogy a falak és a közeli növényzet érintetlenül maradt – megkérdőjelezte ezt a feltételezést. A kabuli Hamid Karzai nemzetközi repülőteret augusztus utolsó napjaiban elárasztották az amerikai csapatok és több tízezer afgán, mivel az Egyesült Államok kitartott ígérete mellett, miszerint augusztus 31-ig kivonja csapatait az országból.

Katonai tisztviselők a New York Timesnak elmondták, hogy Ahmadit “gyanúsnak” tartották a dróncsapás előtti órákban tett látogatásai miatt, de azt is elmondták, hogy nem tudják, hogy ki ő, de információik vannak arról, hogy az Iszlám Állam egyik menedékházában járhatott. Megfigyelték azt is, ahogy a járművét olyan tárgyakkal rakodta meg, amelyekről az USA azt hitte, hogy robbanóanyagok. Számos jelentésből kiderült, hogy Ahmadi valójában vízzel töltött tartályokat rakott a csomagtartójába, mielőtt hazaindult a családjához.

Az Ahmadiról készült felvételeken az is látható, ahogyan ő és egy biztonsági őr a tartályokat a csomagtartóba pakolja. Ahmadi kollégái elmondták, hogy a kormány összeomlása óta a vízszállítások a környékére csökkentek, ő hordta a vizet a helyi közösség számára. A 43 éves Ahmadi 15 évig dolgozott elektromérnökként a Nutrition and Education International nevű kaliforniai segélyszervezetnél.

Ahmadi túlélő rokonai szerint a 43 éves férfi reggel 9 óra körül hagyta el otthonát, amelyet három testvérével és azok gyermekeivel osztott meg, fehér Toyota Corollájával. Megállt, hogy felvegye a kollégáit, a munkahelyén töltötte az időt, napközben elhozta a vízzel teli kannákat és két laptopot, majd nem sokkal 17 óra előtt hazatért. Ahmadi több unokahúga és unokaöccse is kiszaladt, hogy üdvözölje őt, az USA pedig percekkel később kilőtte drónját. Az Ahmadi család a Kwaja Burga-i otthonuk közelében játszott, amikor a rakéta a semmiből felbukkant.

“A rakéta jött és eltalálta a házunkban lévő, gyerekekkel teli autót”

– mondta Aimal Ahmadi, Zemari testvére.

Aimal elmondta, hogy a család 10 tagja halt meg a légicsapásban – köztük a saját lánya és öt másik gyermeke. Aimal elvesztette a lányát, Zemari pedig négy gyermekével együtt halt meg, s további négy ember vesztette életét a csapásban. A család tömeges temetésére a múlt hónap végén került sor, és a hozzátartozók arcán egyértelműen látszott a gyötrelem.