Dollár
426,10 Ft
Euró
423,44 Ft
Font
485,74 Ft
Bitcoin
20,274 $

Afganisztáni támadás: rakétákat lőttek ki a kabuli repülőtérre (videók)

Fotó: Twitter/U.S. Army
not image

Hujber Dávid

2021. augusztus 30. - 06:20

Egy amerikai tisztviselő szerint több rakétát is kilőttek a kabuli repülőtérre, és egyelőre nem világos, hogy a védelmi rendszer az összeset meg tudta-e semmisíteni.

Óráról órára feszültebb a helyzet Kabulban, ahol még mindig vannak evakuálásra váró emberek. Csütörtökön az ISIS-K egyik öngyilkos merénylője közel 200 emberrel végzett, köztük 13 amerikai katonával.

Az Egyesült Államok válaszul dróntámadást indított, és megölt két ISIS-K ügynököt, akik újabb merényletre készültek. Ez nem egész 48 órával azután történt, hogy a kabuli repülőtéren felrobbantotta magát egy merénylő a tömegben.

Azóta újabb dróntámadást indítottak az amerikaiak a jármű ellen, amivel a hírszerzés szerint a repülőteret vették volna célba. Az autó tele volt robbanóanyaggal, melyben mint később kiderült, két célszemély ült, feltehetően öngyilkos merénylők.

A tálibok mindkét dróntámadást elítélték, most pedig a Sky News arról jelentett, hogy rakétákat lőttek ki a kabuli repülőtérre. Egyelőre nem világos, hogy az összes rakétát megsemmisítette-e a rakétavédelmi rendszer.

Az amerikai tisztviselő a Reuters hírügynökség kérdésére mondta el, hogy több rakétát is megsemmisített a védelmi rendszer, mely a kabuli repülőtér védelméért felel. A magát meg nem nevező forrás azt mondta, akár öt rakétáról is szó lehet, amiket kilőttek a repülőtérre.

Az első jelentések nem jeleztek amerikai áldozatokról, de ez az információ változhat. A Reuters információi szerint nem kevesebb mint öt rakétáról van szó, amiket hétfő reggel lőttek ki. Jelenleg arról sincs pontos információ, hogy kik indíthatták ezeket a rakétákat, és pontosan honnan, de valószínűbb, hogy az ISIS-K lendült akcióba, válaszul az ügynökeik kiiktatására. Amerika már korábban jelezte, hogy a következő órákban terrortámadások lehetségesek, akik mindenre felkészültek.

Meg nem erősített információk szerint a rakétákat egy autóról indították el, áldozatokról nem érkezett hír. A CNN szintén beszámolt a rakétatámadásról, ami ellen a C-RAM névre keresztelt védelmin rendszerrel védekeztek. A C-RAM egy olyan automatizált védelmi rendszer, amely érzékeli a bejövő támadásokat és egy gépfegyver segítségével megsemmisíti ezeket a tárgyakat, amiket illetéktelen „bejövő üzenetként” fog fel.

A rendszert Irakban és Afganisztánban is sikeresen használták az amerikai erőkre irányuló támadások során, mellyel sok ember életét menthették meg. Az AFP hírügynökség azt mondja, a Fehér Ház megerősítette a kabuli repülőtér elleni rakétatámadást, de a műveletek zavartalanul folytatódnak tovább a csapatok kivonásával.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.