Kiderült, pontosan hogyan végzett az amerikai drón a két terroristával Afganisztánban (videó)

Fotó: US. Air Force
not image

Hujber Dávid

2021. augusztus 29. - 08:51

Újabb részletek láttak napvilágot a dróntámadásról, ami egy válaszcsapás volt Amerikai részéről a csütörtöki öngyilkos merényletre.

Ezekben a pillanatokban is zajlik az afgán lakosok kimenekítése a kabuli repülőtéren, mely hamarosan teljes mértékben a tálibok irányítása alá kerülhet. Sok ezer embert evakuáltak az elmúlt napokban, ugyanakkor több tízezren kénytelenek az országban maradni, hiába szeretnének távozni.

A csütörtöki merénylet eddig közel 200 halálos áldozatot követelt, köztük 13 amerikai katonával, akik az életüket adták a misszióért. Joe Biden, az USA elnöke már akkor ígéretet tett arra vonatkozólag, hogy ennek következménye lesz.

Biden keményen fogalmazott, és azt ígérte, levadásszák a felelősöket. Kevesebb mint 48 órával később lecsapott az egyik amerikai drón, amivel kiiktattak két terroristát. A tálibok nem örültek annak, hogy Amerika nem tájékoztatta őket a tervről, ám miután az Egyesült Államok nem zárja ki, hogy a helyi hatalom keze is benne lehetett a merényletben, nem okozhat nagy meglepetést, hogy megtartották maguknak az információt.

A The Wall Street Journal közben újabb részleteket közölt az amerikai akcióról, és megtudhattuk, hogy pontosan hogyan hajtották végre azt. A neves és elismert lap két amerikai tisztviselőre hivatkozva írta azt, hogy a Biden által is jóváhagyott dróntámadást „nindzsa bombával” bonyolították le.

„Repülő Ginsunak” is nevezik, de sokan csak „nindzsa bombának” hívják azt a fegyvert, amit a támadásra választottak, melyben két feltételezett ISIS-K ügynök hunyt el Afganisztán területén. Esélyük sem volt a menekülésre, és valószínűleg minden olyan gyorsan történt, hogy valószínűleg fel sem fogták, hogy meg fognak halni.

A Pentagon ezúttal egy speciális, robbanóanyagot nem tartalmazó Hellfire rakétát használt a szombati dróntámadásban, ami a csütörtöki események megtorlása volt, melyben tizenegy tengerészgyalogos, egy tengerész és egy katona halt meg.

A dróntámadásban használt R9X típusú rakéta nem robban, ugyanakkor szintén hatékony, miközben minimalizálni lehet vele a civiláldozatok számát. Sokszor már a becsapódás ereje végez a célpontokkal, de ennek a fegyvernek az a lényege, hogy a rakéta héjában lévő elrejtett pengéből álló glóriát lő ki, mely az esetek többségében biztosan kiiktatja a célpontot.

A dróntámadás helyszínén egy helyi lakos azt mondta, három ember halt meg a támadásban, és négy másik megsebesült, köztük egy nővel, ami ellentmond a Pentagon tájékoztatásának.