Joe Biden személyesen hagyta jóvá a halálos amerikai válaszcsapást Afganisztánban

Fotó: Twitter/ U.S. Army
not image

Hujber Dávid

2021. augusztus 28. - 08:00

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden is igent mondott az ISIS-K egyik terroristájának célzott kiiktatására Afganisztánban.

Először pár halottról jelentettek Kabulban a csütörtöki öngyilkos merényletet követően, majd óráról óra nőtt az áldozatok száma, köztük gyerekekkel. Eddig legkevesebb 170 halottja van a merényletnek, amit tömegben hajtottak végre, köztük sok afgán civillel és amerikai katonákkal, de brit állampolgárok is vannak az áldozatok között.

Később kiderült, hogy egy öngyilkos merénylő volt, miközben az amerikai elnök nyíltan kijelentette, hogy nem marad el a válaszuk, és megtorlásra készülnek. 13 amerikai katona hunyt el a merényletben, akik épp az átvizsgálást segítették a repülőtér egyik kapuja előtt.

Mint ismeretes, Amerika kevesebb mint 48 órával később elindította a válaszcsapást az egyik drónja segítségével. Az ISIS-K terroristája volt a célpont, aki a hírszerzés szerint újabb terrortámadást tervezett.

A pilóta nélküli légicsapást az afganisztáni Nangarhar tartományban hajtották végre, és a hivatalos tájékoztatás szerint az első jelek alapján sikerült végezniük a célponttal, akinek egyelőre nem hozták nyilvánosságra a nevét.

A CNN a bejegyzésében arról írt, hogy egy tisztviselő megerősítette, Biden is jóváhagyta az ISIS-K terroristája elleni támadást. Azok után, hogy azt ígérte, le fogják vadászni azokat, akiknek közük volt a merénylethez, nem lehetett kérdés, az amerikai elnök jóváhagyja az akciót.

A helyszínen újabb támadásoktól tartanak a katonák, akik folyamatos életveszélyben lehetnek a kialakult helyzet miatt, és nem zárható ki, hogy a válaszcsapás miatt az ISIS-K feljebb kapcsol, aminek lehetőségével ugyancsak számolniuk kell a biztonsági erőknek.