A tálibok állítják, szinte már övék a kabuli repülőtér, és nem az amerikaiké

Fotó: Pixabay
not image

Hujber Dávid

2021. augusztus 28. - 10:58

A helyi tálibok szóvivője azt állítja, hogy immáron csak egy nagyon kis rész marad, ami amerikai ellenőrzés alatt áll a kabuli repülőtéren.

Ezekben a percekben is folyamatosan zajlanak az evakuálási folyamatok a szövetséges haderők részéről. A legnagyobb szerepet az Egyesült Államok vállalta magára, akik több ezer menekültet menekítettek ki Kabulból.

A helyzet napról napra rosszabb, és a csütörtöki merénylet még inkább rávilágított arra, hogy a lehető leggyorsabban távozniuk kell azoknak, akik veszélyben érzik magukat. A kialakult helyzet ellenére is vannak olyan külföldi állampolgárok, akik inkább maradnának.

Az afgánok közül sokan már elhagyták az országot, és máshol kezdhetnek új életet, mivel nem valószínű, hogy a tálibok a közeljövőben elveszítik a hatalmukat, amit most szereztek vissza, meglehetősen könnyedén.

Amerika részben már megtorolta a csütörtöki merényletet, végeztek az ISIS-K egyik terroristájával, miközben nem zárják ki, hogy a tálibok segítették az ISIS-K-t, akik újabb terrortámadást szervezhetnek Kabulban.

Bilal Karimi, a tálibok szóvivője azt állítja, hogy három fontos katonai pontot is megszereztek a kabuli repülőtéren. A szóvivő elmondása szerint ezt azok után tették meg, hogy az amerikaiak evakuálták az érintett területeket, és azok már az Iszlám Állam ellenőrzése alatt állnak.

A tálibok szerint most már csak egy nagyon kis rész marad az amerikaiaknál, ami azt jelenti, hogy hamarosan a repülőtér is a teljes ellenőrzésük alá kerülhet, amivel kedvük szerint befolyásolhatják, akadályozhatják a későbbi légi-forgalmat.