Nincs meggyőződve róla az Egyesült Államok, hogy a tálibok nem vettek részt a kabuli terrortámadásban

Fotó: Kabul, 2021. augusztus 16. Iszlamista szélsõséges tálib fegyveresek járõröznek Kabulban 2021. augusztus 16-án. Elõzõ nap tálib fegyveresek behatoltak az afgán fõvárosba és elfoglalták az afgán kormányerõk által elhagyott kormányzati intézményeket. A tálibok a fõváros valamennyi területét ellenõrzésük alá vonták és Asraf Gáni afgán elnök is elhagyta az országot. MTI/EPA/STRINGER
not image

Kornis Vivien

2021. augusztus 27. - 19:21

A merényletet az Iszlám Állam vállalta magára.

A Sky News beszámolója szerint John Kirby, az Amerikai Védelmi Minisztérium szóvivője pénteki sajtótájékoztatója során egy újságíró kérdésére válaszolva elmondta, hogy a Pentagon egyáltalán nincs meggyőződve arról, hogy a tálibok nem vettek részt a csütörtöki terrortámadásban. 

A Pentagon szóvivője közölte, hogy elképzelhető, hogy az öngyilkos merénylő egy tálibok által felállított és felügyelt ellenőrzőponton átjutva érkezett meg az afgán főváros, Kabul légikikötőjéhez. 

Egyáltalán nem vagyunk benne biztosak, hogy a Talibán nem vett részt a terrortámadásban” – jelentette ki Kirby. 

Nyomozást indítottunk, hogy a lehető legtöbbet megtudhassuk arról, mi történt, de nem akarok ennyire előre szaladni” – tette hozzá a Pentagon szóvivője.

A tálibok egy szóvivője nemrég jelentette be, hogy több embert is őrizetbe vettek a terrortámadással kapcsolatban, melyet az Iszlám Állam afganisztáni sejtje vállalt magára.

A támadás során közel 100 civil és 13 amerikai katona életét vesztette, rengetegen megsebesültek.