Felkészültek a tálibok, hamarosan övék a reptér, de nem örülnek az amerikai dróntámadásnak

Fotó: Twitter/ U.S. Army
not image

Hujber Dávid

2021. augusztus 29. - 08:05

Afganisztánban már a tálibok uralkodnak, és már csak egy kis rész tartozik az amerikaiak fennhatósága alá a kabuli repülőtérben.

Több szövetséges már befejezte a kimenekítési műveleteit, és lassan az Egyesült Államok is ugyanezt fogja tenni, akik a legnagyobb erővel voltak jelen Afganisztánban, egészen addig a pontig, amíg Joe Biden, az USA elnöke nemet mondott erre.

Az evakuálás a vártnál is nehezebb és veszélyesebb volt, ami egy öngyilkos merénylettel csúcsosodott ki. Közel 200 ember vesztette életét a támadásban, köztük 13 amerikai katonával, amire Amerika egy dróntámadással válaszolt.

A tálibok egyre inkább átveszik a hatalmat Kabulban, és ismét figyelmeztették a lakosságot, hogy nem sok idejük maradt a fegyverek és lőszerek átadására, illetve arról tájékoztatták az embereket, hogy a repülőtér már szinte teljesen az ellenőrzésük alatt áll.

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint az amerikai erők is az utolsó fázisában vannak az evakuálásnak. A repülőtéren alig több mint 1000 civil vár arra, hogy elhagyja az országot az amerikai gépekkel, amit egy nyugati biztonsági tisztviselő erősített meg vasárnap.

A tálibok várakozó állásban vannak, de készen állnak arra, hogy átvegyék az ellenőrzést a repülőtér felett. A neve elhallgatását kérő tisztviselő a Reuters kérdésére elmondta, hogy a művelet befejezésének dátumáról és időpontjáról egyelőre nem született döntés.

Biden kijelentette, tartják magukat az eredeti határidőhöz, még szeptember előtt kivonulnak a térségből, amivel egy 20 éves korszak ér véget. A 2001-es terrortámadások óta voltak csapatok Afganisztánban, ahol a fő feladatuk a béke megőrzése volt.

A repülőtéren állomásozó tisztviselő azt mondta, még ma mindenkit ki akarnak menekíteni, akik a listájukon szerepelnek, így a folyamat hamarosan véget ér, míg Biden újabb potenciális terrortámadásra figyelmeztetett.

Az Egyesült Államokkal kötött megállapodás értelmében a tálibok azt mondták, lehetővé teszik a külföldiek és a távozni kívánó afgánok kimenekítését. Az elmúlt két hétben Amerika összesen 113 500 embert vitt ki Afganisztánból, de több tízezren vannak, akik szintén távozni szeretnének, ám maradniuk kell.

Amerika erejét jól jelzi, hogy egy amerikai tisztviselő elmondása szerint még mindig kevesebb mint 4000 honfitársa van a repülőtéren a katonai egységekből. A legmagasabb létszám 5800 volt, azóta sokan hazatérhettek, de ez a 4000 fő még mindig jelentős, és képes lenne ellenállni egy nagyobb támadásnak, amivel a tálibok is tisztában vannak.

Az USA hadereje földön, vízen és levegőben is készen áll arra, hogy védelmet nyújtson, de pontos számokat nem közöltek a katonákról. Az iszlamista csoport közben felkészült a mérnökeivel és technikusaival, hogy 100%-ban övék legyen a repülőtér kontrollja. Az egyik névtelenségét kérő tisztviselő azt mondta, az amerikaik zöld jelzésére várnak, majd ha ez megvan, átveszik az irányítást.

A csütörtöki merénylet óta kisebb a tömeg a repülőtér előtt, ami után az USA arra kérte a honfitársait, hogy távozzanak onnan, mert újabb merényletek lehetségesek. Hivatalosan eddig két terroristával végeztek a válaszcsapás részeként, akik az ISIS-K-hoz tartoztak.

A tálibok reakciója erre az volt, hogy elítélik a késő éjszakai amerikai dróntámadást, amit a Pakisztánnal határos keleti Nangarhar tartományban hajtottak végre. Úgy érzik, tájékoztatniuk kellett volna őket a támadásról, még annak végrehajtása előtt, és szerintük ez egy egyértelműen afgán terület elleni támadás volt. A Reutersnek adott nyilatkozatában hozzátették, a támadásban két nő és egy gyermek is megsérült.

Az amerikai vezetőség nem biztos abban, hogy a táliboknak nem volt köze a csütörtöki merénylethez, így nyilvánvaló volt, hogy semmilyen tájékoztatást nem fognak adni az akcióról. A tálibok közölték, néhány gyanúsítottak már letartóztattak a merényletet követően, akiknek közük lehetett a robbantáshoz.