Dollár
386,93 Ft
Euró
394,77 Ft
Font
467,81 Ft
Bitcoin
23,954 $

„Az invázió elkerüléséhez már évekkel ezelőtt fel kellett volna fegyverezni Ukrajnát”

Fotó: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2022. július 2-án közreadott képen rakétát lő ki egy orosz Szu-25-ös harci gép egy meg nem nevezett ukrajnai helyszínen. MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
not image

Koós Alexandra

2022. július 5. - 02:49

Az egykori olaj- és gázmágnás kijelentette, már a Krím 2014-es annektálásakor jelentős válaszlépésekre lett volna szükség.

Mihail Hodorkovszkij volt orosz oligarcha szerint a Nyugatnak már évekkel ezelőtt fel kellett volna fegyvereznie Ukrajnát, valamint súlyos szankciókat bevezetnie Oroszországgal szemben ahhoz, hogy elkerülje az inváziót.

Soron kívül Orosz védelmi miniszter: az szíriai terroristák hamis videókat forgatnak civilekre mért orosz csapásokról

Elmondása szerint egy ilyen lépés 100 százalékban visszatartotta volna Vlagyimir Putyint attól, hogy konfliktust kezdeményezzen, ezáltal a Nyugat is felelős a történtekért, mint ahogyan a Krím 2014-es annektálásáért is.

Elmagyarázta, hogy ha Ukrajna ugyanolyan támogatást és fegyvereket kapott volna, mint ma, emellett olyan Oroszország elleni szankciókat léptettek volna életbe, mint most, akkor a jelenlegi helyzet elkerülhető lett volna.

Hodorkovszkij hozzátette, „ami történt, megtörtént”, azonban az orosz vezető gyengeségnek tartotta ezen lépések elmulasztását, valamit felbátorította, hogy közel egy évtizeddel később háborút indítson Ukrajna ellen.

Elmondása szerint a büntető rendelkezések némileg korlátozzák Putyin „militarista lehetőségeit”, ám manapság már nem képesek arra, hogy megállítsák a háborút, ugyanis erre csak az Ukrajnának eljuttatott fegyverek, valamint az ukrán katonaság kiképzése képes.

Mindemellett úgy látja, bár továbbra is támogatni kell Ukrajnát, az országok kezdenek elfordulni a háborútól, más irányba helyezve a fókuszt, amely hatalmas problémát jelent, egyben előnyt az orosz államfőnek, aki ezt ki is használja.

„A Kreml tisztviselőinek szemében a NATO gyenge és nem hajlandó cselekedni, így ha Oroszország megtámadja a balti szomszédait, amelyeket Putyin még mindig az anyaország részének tekint, az a katonai szövetség intézményének szimbolikus végét jelentené” – mondta.

Az egykori olaj- és gázmágnás biztos benne, ha egy ilyen forgatókönyv valósággá válna, számos ország, amely jelenleg a NATO részét képezi, úgy fog dönteni, hogy a katonai szövetség nem garantálja többé a biztonságukat – derül ki az Independent cikkéből.

Mihail Hodorkovszkij volt orosz oligarcha egykor Oroszország leggazdagabb emberének számított a 12,38 milliárd fontra becsült személyes vagyonával, mielőtt a Kreml üldözni kezdte és börtönbe vetette, mert szembeszállt a Putyin-rezsimmel, szabadulását követően pedig elmenekült az országból.