Dollár
431,14 Ft
Euró
422,90 Ft
Font
481,91 Ft
Bitcoin
19,675 $

Brit védelmi miniszter: kulcsfonosságúak a nehézfegyverek Ukrajna számára

MTI/EPA/Szergej Kozlov
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. június 19. - 14:02

Ben Wallace brit védelmi miniszter szerint Oroszország „nagyon nehéz helyzetben” van, és az ukrán siker azon múlhat, hogy milyen gyorsan telepít nehézfegyvereket a frontvonalra. 

„Úgy gondolom, hogy Oroszország, mint ahogyan azt meg fogjuk tapasztalni, nagyon-nagyon nehéz helyzetben van, minden bizonnyal a tartalékai és a morálja is mélyen van, és ez minden egyes métert, amiért harcolnak, még nehezebbé tesz. Ugyanakkor most fogjuk látni, hogy néhány ilyen nehezebb fegyver Ukrajna kezébe kerül, amelyeket az országba szállítanak, és ez ismét megváltoztatja az egyensúlyt” – jelentette ki. 

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

Wallace hozzátette, hogy Oroszország „kétségbeesetten próbál majd valamiféle győzelmet találni, bármilyen kicsi is legyen az, hogy a morálja egy kicsit jobb legyen”, de nem volt biztos abban, hogy Oroszország meddig tudja fenntartani ezt az offenzívát.

„Oroszország már hónapok óta a terepen van; ne feledjük, hogy túlnyomórészt három hónappal az invázió előtt telepítették őket. Egyetlen hadsereget sem úgy terveztek, hogy [egy] sorkatonai hadsereg így kint legyen a terepen, rosszul felszerelve, hatalmas veszteségeket elszenvedve” – jelentette ki. 

„Szerintem a kulcs itt az, hogy Ukrajna milyen gyorsan fog bevetni néhányat ezekből a nehezebb fegyverekből, és milyen gyorsan fognak ellentámadást indítani, szemben a puszta ellentámadásokkal, és hogy ez mennyire lesz sikeres. Ezért a Nyugat nagyon szeretne segíteni a kiképzésükben, és biztosítani, hogy ezeket a fegyvereket úgy alkalmazzák, hogy a különbség láthatóvá váljon” – idézi a CNN.   

Dicsérte Ukrajna elszántságát, és azt mondta, „óvatosan optimista” , hogy „a hazai előny, az erkölcsi komponens és az a tény, hogy a nemzetközi közösség határozottan támogatja őket, Ukrajna elkezdi visszaszorítani Oroszországot, és még több problémát okoz Oroszországnak a haderejében”.

Arra a kérdésre, hogy aggódik-e amiatt, hogy a háború okozta gazdasági nehézségek a közvéleményt Ukrajna ellen fordíthatják, és megkophat a NATO támogatása, Wallace elismerte, hogy Európa-szerte megélhetési válság van, de azt mondta, hogy „”Oroszország úgy döntött, hogy fegyverként használja az élelmiszert és az üzemanyagot”, és hogy „az emberek sok mindennapi problémája, amellyel szembesülnek, valójában Oroszországnak köszönhető”.

„Minden kormánynak kezelnie kell a közvéleményt, és meg kell magyaráznia a nyilvánosságnak, hogy miért az ő nevükben történnek a dolgok” – jelentette ki.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.