Dollár
434,38 Ft
Euró
424,14 Ft
Font
487,25 Ft
Bitcoin
19,188 $

Ukrajna már készül arra, hogy Fehéroroszország is megtámadja

Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök (k) Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz Orosz Szövetségi Ûrügynökség vezérigazgatójának társaságában tesz látogatást a Vosztocsnij ûrközpontban az Oroszország ázsiai részén, az Amuri területen lévõ Ciolkovszkijban 2022. április 12-én, Jurij Gagarin ûrrepülésének 61. évfordulóján. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev
not image

Nagy Noel

2022. június 14. - 10:17

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij főtanácsadója egyértelművé tette, hogy nem fogja őket meglepetésként érni egy belorusz támadás.

Podoljak a Zerkalo nevű belorusz napilapnak adott interjújában jelezte, hogy Ukrajnának vannak elkülönítve tartalékosai arra az esetre, ha Fehéroroszország úgy dönt, nagyobb számban csapatokat küld az oroszok oldalán a háborúba.

Soron kívül Svájcban is gumilövedékkel oszlatták az iráni nagykövetség előtt tüntetőket

Mint Podoljak fogalmazott, erősen kételkedik abban, hogy amennyiben Aljakszandr Lukasenka a belépés mellett dönt, a belorusz részvétel olyan sokáig tudna tartani. Emellett pedig Podoljak nyomatékos figyelmeztetést is küldött:

„Készülünk a különböző forgatókönyvekre. A hírszerzésünk aktívan dolgozik, különösen a belorusz kérdésben. Minden mozgást, lépést, tréninget és fegyverosztást figyelünk. Mi már a pesszimista forgatókönyvvel számolunk és készülünk rá, tartalékoljuk rá erőinket és kapacitásainkat”

Annak érdekében, hogy maximális károkat okozzunk bármilyen más hadseregben, mint az oroszban. Ha Fehéroroszország látni akarja, milyen a katonák tömeges elhalálozása, hát lépjen be Ukrajnába. De nem igazán értem a kérdést sem. A fehérorosz társadalom ideológiailag sokkal szabadabbnak tűnik, mint az orosz”

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Podoljak biztos abban, hogy Lukasenka gyorsan érezné a társadalmi nyomást egy ilyen lépés esetében, mert a társadalom az első sokk után gyorsan a cselekvés talajára állna – bár ez talán még jó is lenne Fehéroroszország szempontjából:

„Fehéroroszország egy teljesen szétrohadt ország a politikai elitjét tekintve, de egy nagyon felnőtt ország a társadalmát tekintve”

Podoljak elmondta, hogy bár Fehéroroszország és Oroszország hat hónapon át közösen hadgyakorlatozott, arra ennek ellenére sem számítottak, hogy a belorusz vezetés a teljes infrastruktúráját felkínálja annak érdekében, hogy az oroszok le tudják rohanni Ukrajnát.

A tanácsadó kiemelte, azt gondolták, hogy a belorusz vezetés a maga természetes antidemokratikussága ellenére lesz annyira okos, hogy megpróbálja minimalizálni részvételét, ehelyett viszont hosszabb ideje úgy tekintenek rájuk, mint Oroszország partnerére.