Dollár
392,08 Ft
Euró
405,80 Ft
Font
469,75 Ft
Bitcoin
16,986 $

Az áramtól és az ivóvíztől is meg akarják fosztani az ukránokat az oroszok

Helyszínt biztosító rendõr Kijevben 2022. október 10-én, miután az orosz erõk rakétatámadást intéztek az ukrán fõváros ellen. Legalább nyolc ember életét vesztette, 24 pedig megsebesült. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk
not image

Nagy Noel

2022. október 17. - 18:18

Az elmúlt hetek során Oroszország többször is rakétákat lőtt Ukrajna létfontosságú infrastruktúrájára, amely nagymértékben nehezíti az ország áram- és vízellátását, valamint megzavarta a kommunikációs hálózatát.

Ez több százezer ártatlan ukrán civil életét érinti negatívan és ebből kifolyólag fokozódtak az aggodalmak, hogy az ilyen jellegű támadások folytatódhatnak, hogy az oroszok megfosszák az alapvető szolgáltatásoktól az ukránokat a tél idejére.

Soron kívül Medvegyev szerint a NATO Patriot-rendszerei is célpontokká válhatnak Ukrajnában

Jurij Szak, Rezsnyikov védelmi miniszter egyik tanácsadója a CNBC-nek adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a legutóbbi adatok szerint Ukrajna energiainfrastruktúrájának legalább 30 százaléka megsérült:

„A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy biztosítsa mindennek a gyors helyreállítását. A tél közeledtével az ilyen támadások komoly fenyegetést jelentenek a civil lakosságra nézve”

A legutolsó ilyen súlyos támadás még hétfőn történt, amikor a kercsi híd felrobbantására válaszul több száz rakétát lőttek Ukrajnára a népirtók, köztük Kijevre, Lvivre, Zaporizzsjára és gyakorlatilag a teljes Donbasszra.

Célzott támadások az energiainfrastruktúra ellen

A hétfői támadások során legalább tíz hőerőmű és tizenkilenc áramelosztó sérült meg, amely több nagyobb kimaradáshoz is vezetett. Olekszij Csernyisov, Ukrajna terület- és vidékfejlesztési minisztere ezzel kapcsolatban lesújtó kijelentést tett:

„Több száz ezer ukrán maradt víz, áram és fűtés nélkül, miközben Ukrajnában az átlaghőmérséklet 7 Celsius-fok jelenleg”

Bár Oroszország és szimpatizánsai folyamatosan tagadják, hogy direkt létfontosságú és civil infrastruktúrát céloznak, ez hazugság: gyakorlatilag folyamatosan ilyen célpontok ellen érkezik támadás, szinte gyakrabban, mint katonai célpontok ellen.

Kedden volt az egyik első alkalom, hogy nyíltan elismerték ezt az oroszok: a védelmi minisztérium közleményében szerepelt, hogy folytatni fogják a masszív támadásokat a magas precíziós levegőből és tengerről indítható rakétáikkal, amely a katonai és energiainfrastruktúrát célozzák.

Volodimir Zelenszkij ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy azért célozzák az oroszok Ukrajna energiainfrastruktúráját, hogy pánikot és káoszt keltsenek, miközben Dmitro Kuleba külügyminiszter jelezte, hogy ez orosz stratégia és ez háborús bűntettnek számít.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.