Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
69,263 $

Grád Ottó elmondta, meddig csökkenhetnek az üzemanyagárak

Arról is szót ejtett, szerinte ez a folyamat vajon hosszabb távon is érvényesül-e.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A hazai, több mint 2000 töltőállomást üzemeltető vállalkozások közül a legnagyobb a Mol, amely hétfőn bejelentette: egyoldalúan 10 forinttal csökkenti az üzemanyagok árait (majd szerdától további 3-3 forintos csökkenés jött, csütörtökön pedig 4-4 forintos, szombattól érvényes csökkenést jelentettek be). „Ez alapvetően új helyzetet teremtett a kiskereskedelemben, és a többi üzemanyag-forgalmazó is követi a példát” – mondta az Inforádióban Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, aki szerint azt, hogy ki mennyivel adja olcsóbban a benzint vagy a gázolajat, a piaci viszonyok határozzák meg.

De arról is beszélt, hogy meddig csökkenhetnek az üzemanyagárak, s ez a folyamat vajon hosszabb távon is érvényesül-e. Biztatónak nevezte, hogy fokozatosan mérséklődik a kőolaj világpiaci ára: jelenleg már 90 dollár alatt kereskednek vele, ami reményt adhat arra, hogy visszatérhetünk a tavalyi – viszonylag stabilnak mondott –, 80 dolláros szint közelébe. „Ha ez megtörténik, akkor az üzemanyagáraknak is egyértelműen vissza kell esniük” – emelte ki a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. Soron kívül Alaszka „rozsdásodó” folyói már az űrből is látszanak, elsavasodtak az egykor kristálytiszta vizek

Egyúttal azt is reményt keltőnek nevezete, hogy a valutaárfolyamok ugyancsak kedvező irányba mozdultak, illetve az infláció csökkenése szintén jó hatással van a forintra, míg árnyalja a képet a gázolaj és a benzin árának eltérő szezonalitása. „A dízel ára azért csökken jobban, mert az alapvetően az ősz és a tél üzemanyaga. Az elmúlt három hétben az európai jegyzésárak már több mint 5%-kal mérséklődtek. Ellenben a benzin a tavaszi, nyári időszakában mindig felértékelődik” – magyarázta Grád Ottó. Majd azzal folytatta:

„Ez jól látszik az itthoni árakban is, mivel az év elején akár ötven forinttal is drágább volt a gázolaj a töltőállomásokon, most viszont már sok helyen a benzinért kell többet fizetni”. Elmondása szerint ez a trend folytatódhat a következő időszakban is, így komolyabb árcsökkenésre inkább a gázolaj piacán lehet még számítani. Ugyanakkor lát esélyt arra, hogy a benzin is olcsóbb legyen, hiszen ennek előállítása és szállítása tavasszal és nyáron valamivel olcsóbb – írja az Infostart.

Grád Ottó itt még hozzátette, ha továbbra is kedvezően alakulnak a jegyzések árfolyamai Európában, akkor a következő időszakban akár jelentősebb mértékben is tovább csökkenhet a benzin és a gázolaj ára. Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője szerint megfelelő szinten vannak a magyar üzemanyagárak: mint mondta, ha mindent összevetünk, az adórendszer sajátosságait is figyelembe véve Ausztriához képest Magyarországon tulajdonképpen egy kicsit még magasabbnak is kellene lennie a benzin árának.

A Manchester United edzője azt mondja, ha kirúgják, majd máshol nyer trófeákat

Ten Hag egyelőre nem tudja, mi lesz vele, az FA-kupa megnyerését követően már nem volt olyan magabiztos, mint előtte.