Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,48 Ft
Euró
383,68 Ft
Font
450,38 Ft
Bitcoin
68,847 $

Újabb felszólítást intézett az EU az Apple felé, hamarosan újabb változás jön

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy mostantól már az Apple iPadOS rendszere is a digitális piacokról szóló törvény (DMA) hatálya alá tartozik.

...svg content...Fotó: Unsplash/Laurenz Heymann
Európa

Szabó Kata

Szerkesztő
TÉMÁK

Az Európai Unió a digitális piacokról szóló törvény végrehajtását az Apple iPadOS rendszerére is kiterjesztette, így a vállalatnak mostantól számítva hat hónapja van arra, hogy a táblagépes operációs rendszert is a DMA-nak megfelelővé tegye.

Korábban az EB még nem foglalkozott az új szabályok iPadOS-re történő kiterjesztésével, mondván az azt használók köre nem éri el a meghatározott küszöbértéket, azonban egy újabb vizsgálat rámutatott, hogy az iPadOS üzleti felhasználóinak száma az eredeti küszöbérték tizenegyszerese volt. A döntésben nagy szerepet játszott még az is, hogy az Apple ökoszisztémája olyan szorosan kapcsolódó elemekből áll, amelyek megnehezítik egy új platformra történő váltást. Soron kívül Magyar Péter ott lesz a köztévé vitáján

A vállalatnak így már ismerős dolgokat kell végrehajtania, többek között lehetővé kell tenni a harmadik féltől származó fizetési rendszerek használatát, engedélyezni kell a harmadik féltől származó alkalmazásboltok telepítését, illetve hozzáférést kell biztosítani a nem WebKit böngészőmotorok számára is.

Korábban a Bizottság az Apple iOS-t, az App Store-t és a Safari böngészőt is a DMA által szabályozott platformokként határozta meg, és szigorú megfelelési szabályokat állapított meg, amelyek megsértése esetén súlyos szankciókat szabott ki. Ezek akár az Apple globális éves forgalmának 10%-áig terjedő bírságokat is tartalmazhatnak, amelyek a szabályok ismételt be nem tartása esetén tovább emelkedhetnek.

Az Európai Bizottság döntésére válaszul az Apple közleményt adott ki, amelyben kifejezte elkötelezettségét a konstruktív együttműködés mellett, egyben jelezték, hogy érdemben is foglalkozni fognak a DMA által támasztott új adatvédelmi és adatbiztonsági kihívásokkal.